A működő modellnek nevezett déli határzár lyukas, mint az ementáli

Lukácsi Katalin 2023. október 31. 15:05 2023. okt. 31. 15:05

Orbán Viktor azt állította, hogy jól működik az illegális bevándorlókat megállító magyar modell. Az utóbbi hetek hírei viszont arról tanúskodnak, hogy számolatlanul szöknek át az embercsempészek, akiket a magyar kormány a börtönökből még el is enged. Miközben Rétvári Bence nem akart vagy nem tudott választ adni arra, hogy mi a sorsa az általuk szélnek eresztett több mint 1300 embercsempésznek, addig a rendőrségnek sokszor kellett intézkednie hasonló bűnelkövetők miatt.

Az elmúlt öt hétben 13 115 esetben akadályoztak meg tiltott határátlépést, 23 123 esetben tartóztattak fel a határon érkezőket, majd kísértek át IBH-kapun (azaz határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzáron); 139 esetben fogtak el, állítottak elő, majd vontak eljárás alá határsértőket a rendőrségi adatbázis szerint.

Mindeközben viszont 16 hír lelhető fel ugyanebből az időintervallumból az internetes sajtóban és a police.hu felületén, amikor a hatóságok embercsempészt kaptak el vagy üldöztek. Szeptember 27-én Szentendrén a rendőrök lövéseket is leadtak egy embercsempészre, akit az október 5-i híradásig még nem kaptak el – számolt be a történtekről az RTL. Október 3-án a szeged365.hu számolt be arról, hogy az M5-ösön reggel embercsempész okozott halálos balesetet a 91-es kilométernél. Szintén október 3-án a Heves megyei Felsőtold határában egy embercsempész hajtott árokba az őt igazoltató rendőrök elől, de aztán sikerült elmenekülnie – írta meg az opsz.hu. A Euronews október 12-én adta hírül, hogy Kiskunmajsánál francia rendszámú autóval hajtott fának egy embercsempész, szintén halálos balesetet okozva (a híradásból nem derült ki, hogy az embercsempész köztük volt-e). Október 27-én a magyarnemzet.hu számolt be arról, hogy Ásotthalomnál okozott halálos balesetet egy embercsempész. Két napra rá pedig, október 29-én Veszprém vármegyében állítottak meg egy embercsempészt a rendőrök az atv.hu híradása alapján.

Ezeken az eseteken kívül csak a rendőrség saját portálján a következő eseteket gyűjtöttem össze. Szeptember 26-án még helikoptert is bevetettek, hogy egy menekülő embercsempészt elfogjanak, a hajsza Kiskőrös közelében végül sikerrel járt – írta meg a police.hu. Szeptember 27-én hajnalban Biharkeresztesnél fogtak el két embercsempészt a rendőrök (police.hu). Október 3-án készenléti rendőrök Parassapusztán fogták el a 26 éves román férfit, aki éppen 21 személyt szállított (police.hu). Október 5-én Biharkeresztesnél került sor hasonló akcióra (police.hu). Október 6-án a 21-es számú főúton, Mátraverebély térségében fogták el a rendőrök azt a moldáv állampolgárságú embercsempészt, aki a személygépkocsijában 12 migránst szállítva, szalagkorlátnak hajtott (police.hu). Október 9-én Berekböszörményben két taxist fogtak el a rendőrök, akik nyolc illegális bevándorlót szállítottak (police.hu). Október 10-én húsz illegális migránst szállított egy embercsempész kisteherautójában, mikor Szobnál a szlovák és a magyar járőrök észrevették. Pár percen belül a Duna-parton állították meg (police.hu). Szintén október 10-én Parassapuszta és Bernecebaráti között fogták el a rendőrök azt a magyar nőt, aki 27 illegális migránst szállított a magyar-szlovák államhatárhoz (police.hu). Október 16-án Nógrád vármegyében, a 2-es számú főúton a rendőrök ukrán embercsempészt fogtak el, aki közel egy tucat illegális migránst szállított a személyautójában – számolt be a hírről a police.hu. Október 25-én a józsefvárosi rendőrök a főváros VIII. kerületében két embercsempészt fogtak el, akik 22 illegális migránst szállítottak egy kisbuszban (police.hu).

„Amit Magyarország 2015-ben képviselt, ma majdnem minden ország ugyanazt képviseli, ezt a csatát mi megnyertük. Most már csak az a kérdés, hogy ha egyszer birtokunkba jutott ez a felismerés, akkor miért nem cselekszünk ennek megfelelően? A magyaroknak nem csak igazuk volt, hanem mi kidolgoztunk egy modellt arra, hogy hogyan kell megvédeni a hazánkat, ez jó modell, ezzel egész Európát meg lehetne védeni. Ez egy nagyon egyszerű felismerésen alapul. Mi azt mondjuk, hogy senki sem jöhet be, akinek erre nem adtunk engedélyt” – ezeket a szavakat Orbán Viktor nyilatkozta október 27-én péntek reggel szokásos „rádióinterjújában”. 

Az tény, hogy a rendőrség által pontosan rögzített azon esetek száma, amikor illegális bevándorlók miatt intézkedtek a határon a rendőrök. Igaz, azt nem tudni, hogy ezek között voltak-e menekültek, mert ezt nem rögzíti az adatbázis. Nincs azonban ilyen könnyen fellelhető és szemléletes kimutatás arról, hogy a rendőrök hányszor intézkedtek embercsempészekkel szemben, arról nem is beszélve, hogy hányszor menekültek el. Az ugyanis legalább is megkérdőjelezné azt a miniszterelnöki kijelentést, hogy kidolgoztunk egy jó és működő modellt, hogy hozzánk senki sem jöhet be, akinek erre nem adunk engedélyt. De. Bejöhet. Nem is kevés. Szeptember közepén például közvetlenül a miniszterelnök budai családi háza szomszédságában embercsempészek tevékenysége eredményeképpen 90 illegális bevándorlóra bukkantak a rendőrök.

Október 27-én a miniszterelnöki rádióinterjút követően Vadai Ágnes a DK képviselője Pintér Sándor belügyminisztertől tudakolta volna, hogy „milyen információval rendelkeznek annak a több mint 1300 elítélt embercsempésznek a hollétéről és tevékenységéről, akiket önök engedtek szabadon az elmúlt hónapokban?” – számolt be a Népszava. Még május 16-án a hvg360.hu írta meg, hogy „tömegével engedi rá Európára az Orbán-kormány a külföldi embercsempészeket a hazai börtönökből”. A hír miatt pár nappal később az osztrák külügyminiszter be is rendelte a magyar nagykövetet – írta meg a 24.hu. Vadai Ágnes feltett kérdésére Pintér helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, legalább is írt egy válaszlevelet, bár abból a feltett kérdésre nem kapott sem az érdeklődő országgyűlési képviselő, sem a nyilvánosság választ, helyette arról tájékozódhatott, hogy „Gyurcsány-Brüsszel-bevándorláspártiak”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom