A műtétekhez is kell védettségi igazolás

HírKlikk 2021. május 13. 10:26 2021. máj. 13. 10:26

Mától újraindulnak a tervezett orvosi beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások. Mindezt még május 7-én, Müller Cecília jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Akkor az országos tiszti főorvos azt is hozzátette, hogy ezeket az ellátásokat kizárólag előre egyeztetett időpontban, valamint a járványügyi szabályok maximális betartása mellett vehetik csak igénybe az érintettek.

Az Index kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítette, hogy a fekvőbeteg-intézetek, ahol továbbra is folyamatosan zajlik a koronavírusos, illetve koronavírus-gyanús betegek ellátása, kötelesek minden járványügyi óvintézkedést betartani.

Éppen ezért, a halasztható típusú, előzetesen egyeztetett időpontban végzett műtéteket egyedül azoknál a betegeknél végzik el, akik:

– már megkapták a védettségi igazolványukat és az érvényes is;

– vagy a tervezet beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek.

Az Emmi az Indexnek azt is elárulta, milyen forgatókönyv érvényesül abban az esetben, ha nem jött meg a védettségi igazolvány – holott vagy az oltás miatt, vagy azért vagyunk jogosultak rá, mert korábban igazoltan átestünk a koronavírus fertőzésen.

Amíg nem érkezik meg a védettségi igazolvány, addig az oltás helyszínén kiállított oltási igazolás/emlékeztető bemutatása is elegendő és az  EESZT-ben ellenőrizhető – emelte ki a minisztérium. Hozzátették, ha valaki önhibáján kívül, például az egészségi állapota miatt nem vehette fel a védőoltást, az ő koronavírus tesztjét a kórház fizeti. Aki pedig nem oltatja be magát, az saját költségére kérhet PCR-tesztet, és gyorstesztet akár a helyszínen is.

A járóbeteg-szakellátásban ezek a követelmények eddig sem voltak feltételek és továbbra sem azok, ott az egyéb járványügyi előírások élnek.