A nap kérdése: lesz-e Mészáros-szolidaritási adó?

HírKlikk 2020. április 8. 09:05 2020. ápr. 8. 09:05

„Egyes kivételezett gazdasági szereplők szolidaritási hozzájárulásáról" címmel nyújtott be kedden este törvényjavaslatot három független parlamenti képviselő: Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs. A Mészáros-adóként is emlegetett javaslatot teljes mellszélességgel támogatja a parlamenten kívüli Momentum. „A járvány okozta beláthatatlan gazdasági és szociális következmények mérséklését illetően, különösen jogos társadalmi elvárás fogalmazódik meg azon gazdasági szereplők irányában, akik az elmúlt években közpénz-milliárdok elsődleges haszonélvezői voltak” – mutatnak rá a képviselők.

A törvényjavaslat a járvány elleni küzdelem keretében, hozzájárulás-fizetésre kötelezi a 2012. január 1-jétől 2020. március 10-ig terjedő időszakban 5 milliárd forintot meghaladó bevételt, árbevételt szerző személyeket. A hozzájárulás sávosan növekvő mértékű: 5 és 10 milliárd forint között egy százalék, 10 és 100 milliárd forint között két százalék, 100 milliárd forint felett három százalék. A hozzájárulást a hozzájárulás fizetésére kötelezett a törvény hatálybalépését követő 90. napig a 2012. január 1-jétől 2020. március 10-ig terjedő adómegállapítási időszakra megállapítja, bevallja és megfizeti.

Elkülönített alapba kerülne a pénz

Egy elkülönített állami pénzalapba kerülne a pénz (biztosítandó, hogy kizárólag a veszélyhelyzet következményeinek elhárítására lehessen felhasználni azt). Az adóalap az államháztartás alrendszeréből, az európai uniós forrásból, a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programból, valamint 100 százalékos állami tulajdonban álló gazdaság által létrehozott alapítványból származó, egyedi döntés alapján, pályázati úton vagy pályázati rendszeren kívül, az államháztartáson kívüli kedvezményezettnek nyújtott támogatás.

Szintén az adóalapba tartozik a közbeszerzés keretében, a nemzeti vagyon hasznosítására vagy közfeladat ellátására vonatkozóan, az államháztartáson kívüli féllel megkötött szerződés alapján, e fél által elszámolt bevétel, árbevétel.

Precedens már van

Azért csak 2012-től, mert az arra vonatkozó üzleti évre még kötelező a bizonylat-megőrzés. A precedenst a múltbéli adatokon alapuló adóztatásra már megteremtette a bankadó – hivatkoznak az előterjesztők, hozzátéve: ezért a jelenlegi rendkívüli helyzetben ennek elvi akadálya nincs. A törvényjavaslat szerint a vállalatcsoportoknál (azaz kapcsolt vállalkozások együttesénél) az összeghatárt a vállalatcsoport egészére kell kiszámítani.

 

Ne legyenek kivételezettek!

A törvényjavaslat részletesen szabályozza a vállalatcsoportok adókötelezettségi teljesítésének szabályait, valamint – veszélyhelyzetre tekintettel – rendkívül magas mértékű (akár 100 millió forintos összegű) mulasztási bírságot állapít meg. Ha a kötelezett nem fizet, akkor a veszélyhelyzet megszűnését követő öt évig nem lesz jogosult – az e körbe tartozó – támogatásra, illetve szerződés megkötésére.

A hozzájárulással összefüggő adóellenőrzést a hozzájárulásra kötelezett székhelye szerinti települési önkormányzat adóhatósága folytassa le. Egyrészt ezzel lényegesen emelkedik az ellenőrzés kockázata, másrészt az állam által amúgy is kivételezett gazdasági szereplők számára egyértelművé válik, hogy most nem élveznek kivételt.

Külső támogatás

A javaslat mellé odaállt a Momentum is. A parlamenten kívüli párt elnöke, Fekete Győr András is. Ő szintén üzent az alábbi videóban: