Dinamikusan növekszik a naperőművek száma Magyarországon

HírKlikk 2023. november 15. 13:00 2023. nov. 15. 13:00

A megújuló energiák fontosságáról és helyzetéről beszélt a Magyar Tudomány Ünnepén az MVM termelésfelügyeleti igazgatója.

A megújuló energiaforrásokat minél jobban be kell építeni a villamosenergia-rendszerekbe – mondta az InfoRádió tudósítása szerint Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelésfelügyeleti igazgatója a Magyar Tudomány Ünnepén tartott előadásában. A naperőművek száma nagyon dinamikusan növekszik Magyarországon, de Európában is – mondta a szakértő.

„Nagyon érdekes utat jár be a naperőmű, mert a napenergia költsége 2020-ig grandiózusan csökkent, a Covid-járványnál viszont megállt" – foglalta össze az elmúlt évek változásait a termelésfelügyeleti igazgató. Úgy látja, egyre nagyobb a társadalmi igény, hogy saját magunknak termeljük meg a villamosenergiát. Hozzátette, a járvány után ez a csökkenés megállt.

Meglátása szerint idehaza a napenergia-termelés nagyon komoly felfutó szakaszba lépett, köszönhetően Magyarország vállalásainak.

Elmondta, jelenleg 5100 megawatt beépített napelemes kapacitása van a háztartási méretű naperőművekkel együtt Magyarországnak, ez az összes megújuló energia-termelésünket figyelembe véve, több mint 60 százalék. 2030-ig akár a 9-12 gigawatt beépített kapacitás is elérhető – tette hozzá Molnár Szabolcs.

Forrás: InfoRádió


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom