A NASA igazgatója nekimegy Elon Musknak

HírKlikk 2024. október 27. 09:00 2024. okt. 27. 09:00

Bill Nelson vizsgálatot szorgalmaz a Tesla vezérigazgatója és az orosz elnök kapcsolatáról, amelyet már Volodimir Zelenszkij is szóvá tett. Emellett Elon Musk Donald Trump kampányában anyagilag is részt vesz, ott van a kampánykörútján is.

A SpaceX alapítója és Donald Trump szövetségese, Elon Musk és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 vége óta „rendszeres kapcsolatot” tart fenn − közölte a CNN. Az Index szemléje szerint ez nemzetbiztonsági aggályokat vet fel, mivel a SpaceX NASA-val és az amerikai hadsereggel fenntartott kapcsolatai miatt Musk hozzáférhetett kormányzati és amerikai hírszerzési információkhoz.

Bill Nelson szerint, ha igaz, hogy Elon Musk és az orosz elnök többször is beszéltek egymással, akkor az aggasztó lenne. Az amerikai hírszerzés már 2023-ban is aggályosnak vélte Elon Musk kapcsolatait Oroszországgal, de nem vizsgálták − jelentette ki egy amerikai tisztviselő. A Fehér Ház nyilatkozata szerint nem tudtak kapcsolatfelvételről, ennek ellenére többen is megerősítették amerikai és orosz oldalról, hogy Musk beszélt Putyinnal.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy Musk és Putyin csak egy telefonbeszélgetést folytattak, amelyben „az űrről, valamint a jelenlegi és jövőbeli technológiákról” egyeztettek.

A SpaceX vezetője a háború kezdete óta csökkentette Ukrajnának nyújtott támogatását, Musk cégének műholdas eszközei létfontosságú kommunikációs forrást jelentettek az ukrán hadsereg számára.

Elon Musk azonban a Pentagont kérte, hogy a Starlink finanszírozásához szükséges több tízmillió dollárt fizessék a SpaceX helyett Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij számonkérte rajta, hogy döntse el, kit támogat, amelyre Musk úgy válaszolt, hogy „még mindig nagyon támogatja Ukrajnát”, de fél az „eszkalációtól”. 2022 októberében azt is cáfolta, hogy Putyinnal egyeztetett volna a háború lezárását elérni kívánó „béketervről”.

Az X vezetője többször is felhívta a választók figyelmét Donald Trump támogatására, de lehetséges kormányzati szerepvállalástól sem riadna vissza.

 

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom