A NATO vizsgálja a honvédség tisztikarának megtizedelését

HírKlikk 2023. február 3. 16:20 2023. feb. 3. 16:20

A NATO vizsgálja a honvédség tisztikarának megtizedelését, Budapest szerint azonban nincs politikai oka annak, hogy százával küldik nyugdíjba a tiszteket. A honvédelmi miniszter mindenesetre mindenkit meneszthet, aki betöltötte a 45. évét. A lépés homlokráncolást váltott ki a szövetségeseknél, mert egy olyan nemzedéket érint a tisztogatás, amely pályája javát már a katonai szervezet égisze alatt töltötte el.

A Financial Times e témával foglalkozó, előfizetői számára elérhető cikkében példaként említi Juhász István ezredest, aki Irakban és Afganisztánban szolgált, s mostanáig az Egyesült Államokban, a NATO haderő-fejlesztési központjában dolgozott. Ő és több száz társa a jövő hónaptól munka nélkül marad. Hivatalosan egyetlen érintett sem kommentálja a döntést, de bennfentesek szerint az állományban döbbenetet váltott ki a folyamat sebessége és könyörtelensége. Még akkor is, ha elismerik, hogy túl sok a tiszt, ezért szükség volt a reformra. A lap megjegyzi, hogy a 24 ezer katonából 23 százalék visel magasabb rangjelzést, míg Amerikában ez az arány 18 százalék.

A lap idézte Vadai Ágnes volt honvédelmi államtitkárt, aki  úgy látja, hogy a lépés megrendíti a honvédség harci morálját, mivel sok tiszt a NATO-ban tanulta meg a szakma csínját-bínját. Emellett a kapcsolataik sokszor segítettek eloszlatni az orbáni- politika miatt keletkezett rossz érzéseket a katonai szervezetben, illetve az EU-ban.

A magyar kormány gyakran kirohan Brüsszel ellen és nyíltan ellenzi az Észak-Atlanti Szövetség szankciós politikáját, továbbá azt a megközelítést, hogy le kell győzni Oroszországot a harctéren – emlékeztet a Financial Times. Közben azonban a magyar hadsereg végezte a dolgát a NATO-ban és tiszteletet érdemelt ki békefenntartóként.

Egy szövetséges ország magas rangú katonai vezetője szerint a tisztogatás komoly, és nem őrület. A gond ott van, hogy a NATO nem mondhatja meg a kormányoknak, ki lehet tábornok náluk és ki nem.

Wágner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a miniszterelnök felsülne, ha el is akarná távolítani a NATO-barát tiszteket, és helyettük az orosz vonalat képviselőket állítana be. Ugyanis az ifjabb generáció is éppen annyira atlantista, mint azok, akiket most kiszuperálnak.

Forgó József nyugalmazott tábornok szerint viszont a tömeges kiselejtezés nem segít a hadsereg rendszerszintű problémáin, hiszen emberek nélkül ki fogja működtetni a felszereléseket? Hozzátette: a honvédségnél az emberi ellátási lánc nagyjából 15 évenként összeomlik, most is ez történik.