A német fegyverek egyharmadát Magyarország veszi meg

HírKlikk 2019. július 12. 16:20 2019. júl. 12. 16:20

Magyarország a német fegyvergyárak messze legnagyobb vásárlója - idézte a Der Standard bécsi liberális lap, és számos más sajtóorgánum a Reuters hírügynökség jelentését. A berlini kormány idén az első félévben 5,3 milliárd euró értékben engedélyezett fegyverexportokat.

Az első számú vásárló Magyarország, amely 1,76 milliárd euró értékben vett fegyvereket és hadiipari termékeket. Utána Egyiptom, Dél-Korea, az Egyesült Államok és Ausztrália következik. Mindez a gazdasági miniszter Omid Nouripour zöld külpolitikus kérdésére adott válaszából derült ki csütörtökön. A 13 állam listáján szerepel az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Kuvait is. A gazdasági minisztérium válaszában hangsúlyozta: ezek még nem végleges számok 2019 első félévéről.

Rámutatott arra is, hogy a kiadott engedélyek összege „önmagában nem alkalmas arra, hogy ebből következtetést vonjanak le a fegyverexport-politikára nézve”, és a német kormány kitart „a restriktív és felelősségteljes fegyverexport-politika mellett”. A Reuters hozzátette: különösen az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló szállítások váltottak ki vitákat, mert az állam részt vesz a jemeni és líbiai háborúkban.  

Forrás: Hírklikk