A német kancellár nehezen követi a világ változásait

HírKlikk 2024. május 15. 17:05 2024. máj. 15. 17:05

A világ megváltozott, az európai vezetőknek fel kell ébredniük, különösen Scholz kancellárnak, aki csak igen lassan igazodik a jelentős geopolitikai és gazdasági eltolódásokhoz – mutatott rá vendégkommentárjában Sylvie Kauffmann, a Le Monde korábbi főszerkesztője.

Mert például az EU bekeményít Kínával szemben, ehhez képest a német kormányfő külön úton jár – írja a Financial Times. Még arról sem tájékoztatta európai kollégáit, hogy mire jutott pekingi tárgyalásain. No, meg az is árulkodó, hogy a német küldöttségben nem kapott helyett a zöld gazdasági, illetve külügyminiszter, mivel mindkettő szigorú fellépést sürget az ázsiai nagyhatalommal szemben. Továbbá Ukrajna ügyében is határozott az álláspontja.

A szociáldemokraták a jelek szerint leragadtak a Brandt-féle keleti politikánál, holott – mutat rá a berlini Merics kutató intézet egyik elemzője, a kétoldalú kapcsolat fő jellemzője a nagy fokú német gazdasági függés. Az Allianz Biztosító egyik tanulmánya a minap ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a kínai cégek lassan kiszorítják a német, illetve európai vetélytársakat az ázsiai ország piacáról. Ezért jelentette ki nemrégiben Marcon azt, hogy az EU halálos veszélyben van.

Európának meg kell védenie magát, stratégiai módon kell gondolkodnia. Ez azonban maga a kárhozat Scholz és más uniós politikusok szemében. Ám hogy ragaszkodnak egy idejét múlt felfogáshoz, az aligha hatja meg Putyint, Hszit, vagy Trumpot, ha megszabadulnak az eddigi nemzetközi rend kötelékeitől.  



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom