A németek és osztrákok is Orbán ellen fordultak

HírKlikk 2020. január 17. 12:15 2020. jan. 17. 12:15

Az Európai Néppárt 99 európai parlamenti képviselője is azon 446 képviselő között volt, akik megszavazták a 7. cikkely szerinti eljárás folytatását Magyarországgal (és Lengyelországgal) szemben – mutat rá a Politico, röviden sommázva a lényeget: „a helyzet megfordult, mégpedig Orbán Viktor Fidesze kárára”.

A szavazás elsősorban szimbolikus volt – írja a portál, hozzátéve: ugyanakkor a magyar kormánypárt egyre erőteljesebb eltávolodását mutatja Európa középjobb blokkjától az, hogy sok német és osztrák néppárti képviselő döntése, hogy együtt szavazzanak a – többi között – a holland, ír, román, máltai, portugál és finn pártcsaládbeli képviselőtársaikkal.

Habár tavaly márciusban az EPP felfüggesztette a Fideszt a pártcsaládon belül a jogállamisági aggodalmak és a Brüsszel ellene retorika miatt, a 13 fideszes EP-képviselő továbbra is aktív tagja maradhatott a parlamenti frakciónak – mutat rá a cikk.

A Néppárt a várakozások szerint, az elkövetkező hetekben dönt majd a Fidesz sorsáról, de Orbán Viktor már nyíltan lebegteti annak a lehetőségét, hogy egy másik politikai családba távozik – áll az írásban, amely felidézi Orbán múlt heti sajtótájékoztatóját, amelyen azt fejtegette, hogy ha nem sikerül változást elérni a Néppártban, akkor egy új, igazi kereszténydemokrata kezdeményezésre lesz szükség.

Ugyanakkor Orbánnak még mindig vannak szövetségesei a középjobbon – elsősorban Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban. 24 nem magyar néppárti képviselő szavazott csütörtökön a határozat ellen és 21-en tartózkodtak – áll a cikkben, amelyben megszólal több nemmel szavazó képviselő.

Megszólal emellett olyan képviselő is, aki a Fidesz távozását sürgeti a Néppártból. A finn Petri Sarvamaa szerint „a pártcsalád 75-80 százaléka szerint a Fidesznek távoznia kell. A többség egy részének ugyan hiányozni fog, de a fő kérdés, hogy a többség ezzel elfogadja a kialakult helyzetet”.

Forrás: Hírklikk