A németeknek kínos, hogy tankjukkal pózolt a Kárpátia

HírKlikk 2020. augusztus 4. 07:32 2020. aug. 4. 07:32

A Spiegel szerint, Orbán Viktor fokozatosan militarizálja az országot, amivel azt is eléri, hogy Németország némileg szemet hunyjon az illiberális rendszer kiépítése fölött – írja a német lap cikkét szemléző Népszava.

A lap értesülése alapján, Magyarország a múlt évben mindenki másnál messze több német fegyvert vett, összesen 1,8 milliárd euró értékben. A hadsereget az utóbbi négy évben egyfolytában fejlesztik és bővítik. A tárca folyamatosan rekordköltségvetésből gazdálkodhat, jövőre például 26 százalékkal többet kap – a vírusválság dacára. A honvédség létszáma csaknem 10 ezerrel nő, de keresnek 20 ezer önkéntest is. A polgárőrök, úgy 80 ezren, segítenek a migránsok felkutatásában.

Az állam, illetve a Fidesz erősen pártolja a katonai hősök emlékének ápolását. Ideértve a megemlékezést a doni hadműveletekről, valamint a Kitörés napjáról. Az utcákon a fertőzés felbukkanása óta, sokkal több a rendőr, valamint a fegyveres katona. Orbán retorikája pedig egyre harciasabb.

Viszont a német-magyar katonai együttműködésben kínos pont, hogy a tatai páncélos dandárhoz érkező első Leopard-2 tankokat a Kárpátia együttes indulója fogadta. A német Védelmi Minisztérium azt közölte, hogy magyar belügy, milyen indulót választ egy alakulat, de a tárca vezetője, aki nemrégiben Budapesten kollégájával, Benkő Tiborral tárgyalt, nem ismerte, hogy miről szól a szerzemény. Ezzel szemben, a lapnak küldött magyar válasz azt hangsúlyozza, hogy a dal mondandója a hazaszeretet és a katonák iránti tisztelet. Egyben népszerűsíti a katonai szolgálatot, illetve hivatást – írja a lap.

Forrás: Népszava