A nemzetközi sajtó ingerküszöbét is elérte L. Simon László menesztése

HírKlikk 2023. november 7. 19:05 2023. nov. 7. 19:05

Magyarországon elbocsátottak egy múzeumigazgatót, mert nem érvényesítette az LGBTQ-tartalmak terjesztésének 18 év alattiakra vonatkozó tilalmát. Erről – részben hírügynökségi jelentések alapján – számos orgánum, így a Reuters és a The Guardian is hírt adott.

A The Guardian rámutatott: a Nemzeti Múzeum vezetőjét a kormány azért bocsátotta el, mert nem akadályozta meg, hogy 18 éven aluliak is látogassák a World Press Photo kiállítást, amelyen egyebek között LGBTQ emberekről készült képek is láthatók. Mindez az indoklás szerint sérti azt a törvényt, amely tiltja a „homoszexuális tartalmak terjesztését" a 18 év alattiak körében.

A kiállítás körül a múlt hónapban alakultak ki feszültségek, amikor a szélsőjobboldali Mi Hazánk párt kérdést intézett a kormányhoz az ügyben. A vizsgálat középpontjában Hannah Reyes Morales képei állnak amelyeket a Fülöp-szigeteken, egy Arany Melegek Otthona elnevezésű intézményben készített. Az idézett törvényt, amelyet Orbán Viktor kormánya „gyermekvédelminek” minősít, élesen bírálta az EU és számos civil szervezet.

A továbbiakban a múzeum jelezte, hogy nem tudja megakadályozni a 18 év alattiak látogatását, mert nem áll jogában elkérni a személyi igazolványokat, de kitett egy figyelmeztetést a honlapjára, hogy az adott korosztály ne látogassa a kiállítást. A kulturális és innovációs miniszter hétfőn bejelentette, hogy L. Simon László múzeumigazgatót elbocsátották, mert nem tett eleget „az intézmény jogi kötelezettségeinek”.

L. Simon a Facebook-oldalán elismerte, hogy elbocsátották, de tagadta, hogy a múzeum szándékosan sértett volna törvényt. Az illetékes minisztérium sajtóosztálya egyelőre nem válaszolt a hírügynökség kérdéseire.

L. Simon – aki korábban a Fidesz parlamenti képviselője volt –, előzőleg ugyancsak a Facebookon kifejezte köszönetét a Mi Hazánknak, hogy reklámozta a kiállítást, mert az adott hétvégén hosszú sorok kígyóztak a múzeum előtt.

Végül a Reuters emlékeztetett rá, hogy idén több könyvterjesztőre is bírságot szabtak ki, mert homoszexualitást ábrázoló könyveket árult anélkül, hogy befóliázta volna azokat, amint azt az idézett törvény előírja.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom