A nyelvtudás növeli az elhelyezkedési esélyeket

HírKlikk 2024. szeptember 9. 19:00 2024. szept. 9. 19:00

Több reprezentatív kutatás is készült az elmúlt időszakban arról, hogy a nyelvtudás növeli a foglalkoztatási esélyeket és a versenyképességet. Egy átfogó uniós tanulmány arra mutatott rá, hogy a magas szintű nyelvtudás jelentős előnyt jelent a munkaerőpiacon.

A nyelvi készségekkel rendelkező munkavállalók körében alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, és magasabb az elhelyezkedés esélye. Németországban és Olaszországban például a nők esetében a megfelelő angol nyelvtudás 5-7 szazalékkal növeli az elhelyezkedés esélyét – írta a K&K Magazin.

A nyelvtudás a siker egyik kulcsa: több friss kutatás is megerősítette, hogy a magas szintű nyelvi készségek jelentős versenyelőnyt biztosítanak, csökkentik a munkanélküliségi rátát, és növelik az elhelyezkedési esélyeket. A szaknyelvek ismerete pedig sok esetben alapkövetelmény a felvétel során. 

Ezt felismerve, tíz új szaknyelvi kurzust indított a több mint 2 millió felhasználóval rendelkező, a Time magazin által is elismert magyar fejlesztésű Xeropan. A most bejelentett új tananyagok mások mellett akadémiai, üzleti, orvosi, jogi, turisztikai és műszaki területeken kínálnak egyenként akár 2000-2500 új szaknyelvi kifejezést oktató 60 órányi tanulással elsajátítható leckéket.

A nyelvi készségek jelentős versenyelőnyt jelenthetnek a munkáltatóknak is. Emellett az angol vagy más idegen nyelveken beszélők magasabb fizetést érhetnek el különösen azokban az ágazatokban, ahol a nemzetközi kommunikáció és kereskedelem kiemelt fontosságú.

„A globalizált gazdaságban és munkaerőpiacon az idegen nyelveken való kommunikáció képessége és a szaknyelv ismerete egyre inkább alapkövetelmény, amely versenyképessé teszi a magyar munkavállalókat a világ bármely pontján. Ez a képesség nem csupán a magasabb jövedelmet és a jobb karrierlehetőségeket biztosítja, hanem lehetőséget teremt a kultúrák közötti megértés és együttműködés előmozdítására is.  A nyelvtanulás emellett jelentős hatással van a személyes fejlődésre is, hiszen fejleszti a kognitív képességeket, például a memóriát és a problémamegoldó készségeket, miközben növeli az önbizalmat és a magabiztosságot” - nyilatkozta a portálnak Miholics Zoltán, a Xeropan szakmai vezetője. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom