Borisz kifáradt, odébbáll

Somfai Péter 2024. szeptember 17. 07:20 2024. szept. 17. 07:20

A közép-európai áradások halálos áldozatainak száma tovább emelkedett. A rendkívül erős ciklon majdnem három évtized óta a legsúlyosabb áradásokhoz vezetett többek között Ausztria, Csehország, Lengyelország és Románia területein. Több ezer embert evakuáltak otthonából a Cseh Köztársaságban, miután a több napon át tartó özönvízszerű esőzések miatt a folyók átszakították a partmenti gátakat. Az árvíz Magyarországot sem kerülte el. Az Országos Vízjelző Szolgálat szakemberei jelenleg úgy látják, hogy a Budapest feletti szakaszon, illetve a fővárosban várhatóan 40 centiméterrel alacsonyabb lesz a vízállás a 2013-ban mért rekordhoz képest – mondta a Hírklikknek Szentesi Olivér éghajlat szakértő, a HungaroMet munkatársa.

Törvényszerű-e, hogy a szárazság után nagy árvíz jöjjön?

Ha nagyon leszűkítjük a kérdését azokra az évekre, amikor tartósan forró, száraz nyarat éltünk át, akkor nincs semmi meglepő a jelenlegi csapadékosabb időjárásban. Ez a most felettünk kavargó, Közép-Európában szokatlanul nagy árvizeket okozó mediterrán ciklon szinte törvényszerűen várható volt.

Akkor most csapadékosabb őszi hónapokra kell felkészülnünk?

Azt ma még nem láthatjuk előre, hogy az egész ősz csapadékos lesz-e, de előfordulhat, hogy a követkető hetekben valóban egy csapadékosabb időszak veszi kezdetét. Gondoljunk csak a 2022-es évre, amikor szintén nagyon tartósan száraz, forró nyarunk volt, amelyet meglehetősen csapadékos ősz követett. Hadd említsek egy másik példát is. Talán a legkirívóbb esztendő a múlt században az 1952-es volt. A század eleje óta akkor mutattak a hőmérők több alkalommal is napi 40 fok körüli meleget, az átlagos hőmérséklet is nagyon forrónak számított. Igazi, száraz nyárról szólnak a korabeli feljegyzések. Aztán beköszöntött az ősz, amely sok év átlagában is a legcsapadékosabb lett. Tehát nem egy esetben előfordult, hogy a tartós, száraz időszakot csapadékosabb váltotta.

Ha jól értem, akkor a mostani, extrém időjárás sem lepte meg a szakértőket? 

A meteorológusok nem szoktak meglepődni. Vannak valóban különlegesen súlyos meteorológia események, mint amilyet a térségünkben most is a Borisz néven emlegetett ciklon okozott. Inkább az időzítése szokatlan, hogy szeptemberben alakult ki. Ebben az évszakban nagyon ritkán jegyeztek fel említésre méltóan árvizes időket. Szeptemberben, októberben is lehetnek kisebb-nagyobb esős napok, hetek, de jellemzően nem ez az az időszak, amikor árvizeket is okozhat a leeső csapadék mennyisége. Ez korábban inkább a nyár elejére, májusra, júniusra, esetleg júliusra volt jellemző, vagy a tavasz elejére, amikor a téli hóolvadásokból keletkező árvizek ostromolják a folyók gátjait. 

A mostanihoz hasonlóan hosszú szárazság után, alkalmas a föld hirtelen befogadni ennyire sok vizet? 

A most közelgő áradások kétségtelenül kedvező hatással lesznek az ország vízháztartására, az ilyen szokatlanul csapadékos időszak után a talaj víztartalékai végre feltöltődnek. A szárazság miatt a talaj felső 1-2 méteres mélységben jelentősen kiszáradt, a több napon át érkező csapadék most alapvetően pozitív hatással lehet a következő mezőgazdasági év kilátásaira. Nyilván ezt a nagy intenzitású esőt, főleg a hegyi területeken, néhány nap alatt nem tudja befogadni a talaj, de ha lesz folyamatos utánpótlás, az sokat segíthet e téren is.

A Duna vízgyűjtőjéről várhatóan ezen a héten érkezik meg Magyarországra is a „nagy árvíz”. A meteorológusok számítottak erre a helyzetre? 

Az előrejelzések az időjárási helyzettől függetlenül naprakészek. Ha most a Borisz „garázdálkodásáról” beszélünk, a csapadékos időszak érkezése már jó pár héttel korábban látható volt, a tényleges berobbanására is több nappal korábban számítottunk. A csapadék területi oszlása, várható mennyisége sem okozott meglepetést, a folyók vízgyűjtőjének terhelésére is számítani lehetett. Hetekkel korábban is már nagyon jól körvonalazódott, hogy mely területeken fog Közép-Európában rendkívüli áradásokat okozni a hatalmas mennyiségű eső, illetve számítani lehetett a magasabb hegyekben az első havas napokra is. Az osztrák gazdák időben elindultak a hegyi legelőkről a völgyekbe a marhacsordákkal.  

Mi várható a következő napokban? 

Most a ciklon távozóban van, feloszlik. A héten a hétfői volt az utolsó, jelentősen csapadékos nap, akkor még az ország nagy részén előfordultak jelentős mennyiségű esők, de keddtől, és az azt követő napokon egyre szárazabb lesz az időjárásunk. Borisz láthatóan kifáradt Közép-Európában, a napi átlaghőmérsékletek ismét emelkedni fognak. Újra 21-22 fokos nappalokra kell majd felkészülni. 

Várható a „vénasszonyok” nyara? Borúra, derű? 

Akár még 25 fok körüli napi hőmérsékletre is számíthatnak, akik jobban szeretnek a csendes, napos őszi időben pihenni, kirándulni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom