A Nyugat mellett szavazhat Moldova

Nagy Mariann 2024. október 20. 15:20 2024. okt. 20. 15:20

Az Ukrajnával szomszédos Moldovában ma szavaznak az államelnökről, illetve arról: rögzítsék-e az alkotmányában, hogy az ország csatlakozni kíván az Európai Unióhoz. Maia Sandu, a jelenlegi államfő, aki az uniós csatlakozás elkötelezett híve, jó eséllyel megnyerheti a választást, amelyen 11-en indultak. Az előzetes felmérések szerint emellett az uniós tagságra fog szavazni a választók többsége. A népszavazás érvényességéhez a szavazásra jogosultak egyharmadára van szükség.

Amennyiben Sandu nem nyerne vasárnap, november 3-án mérkőzne meg ellenfelével, Alexandr Stoianogloval, a Moszkva-barát korábbi főügyésszel, akinek esélyeit csak 10 százalékra teszik. Az ország jövőbeli sorsát befolyásoló szavazásokat Moszkva „hibrid háborúja” kíséri, amellyel már huzamosabb ideje próbálják destabilizálni az országot és megakadályozni, hogy EU-tag legyen. Moszkva egyértelműen támogatja a jelenlegi kormányzat elleni csoportokat, hamis híreket terjeszt és segít abban is, hogy az ellenzék szavazatokat vásárolhasson. 

Az Európai Parlament a választások előtt felszólította Oroszországot, tartsa tiszteletben Moldova függetlenségét, hagyjon fel a provokációkkal és vonja ki katonai erőit az ország minden területéről. A nagy többséggel, 508 szavazattal, 53 ellenszavazat és 104 tartózkodás mellett elfogadott szöveg elítéli Oroszország „fokozódó rosszindulatú tevékenységeit, beavatkozását és hibrid műveleteit”.

A képviselők felhívták az uniót és tagállamait: biztosítsák, hogy Moldova minden szükséges segítséget megkapjon intézményi mechanizmusainak és a hibrid fenyegetésekre való reagálási képességének megerősítéséhez. A Parlament sürgette az Európai Bizottságot, hogy folytassa az országgal megkezdett együttműködést a stratégiai kommunikáció, az újságírók és a civil társadalom támogatása, valamint a független orosz nyelvű médiatartalmak előmozdítása terén. Az állásfoglalás felszólította az Unió Tanácsát: fogadjon el további szankciókat a Moldova önállóságát aláásó személyekkel szemben. Sürgették továbbá azokat az országokat, amelyek körözött moldovai szökevényeket fogadtak be, hogy adják ki őket Moldova igazságszolgáltatásának.

John Kirby, az amerikai kormány nemzetbiztonsági szóvivője a napokban állásfoglalást adott ki, amely szerint Moszkva az elmúlt hónapokban több millió dolláros költséggel próbálta befolyásolni a moldovai elnökválasztást. A moldovai hatóságok szerint még sokkal több pénzről is van szó. Ilan Shor egy Moszkva párti, izraeli születésű, jelenleg Oroszországban élő helyi oligarcha 15 millió dollárt fordított arra, hogy aláássa, illetve elcsalja a választásokat. Short távollétében tavaly 15 évi börtönre ítélték, egy milliárd dollár értékű csalás és pénzmosás miatt. Populista oroszbarát pártját egyidejűleg alkotmányellenesnek ítélték és betiltották. Shorral szemben az amerikai kormány is intézkedéseket vezetett be óriási bankcsalásai miatt. 

A múlt héten a hatóságok egy másik összeesküvést is lelepleztek. Mint kiderült, több száz moldovai fiatal Moszkvában kapott kiképzést magán biztonsági cégeknél arra, hogyan tudnak zűrzavart kelteni a szavazások idején. Voltak közöttük, akik további kiképzést kaptak „gerillatáborokban”, Szerbiában és Boszniában, egyeseket közülük egy időre őrizetbe is vettek. 

Az egykori szovjet köztársaság mintegy 3 millió lakosával Oroszország ukrajnai inváziója után folyamodott tavaly uniós tagságért és el is nyerte a tagjelölti státuszt. Brüsszel júniusban jelezte, hogy kész megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Az ország sorsa teljes mértékben az ukrajnai fejleményektől függ. Moldovának kevesebb, mint tízezer fős hadserege van, így semmi esélye az ellenállásra, ha Ukrajna elesne. 

A Románia és Ukrajna között fekvő kis ország egy része, az úgynevezett Transznyisztria már 1991-ben orosz fennhatóság alá került, Moszkva ott mintegy 1500 „békefenntartó” katonát állomásoztat. Egyébként az ország gazdasági tekintetben is orosz nyomás alatt áll, de amerikai segítséggel sikerült megszüntetni függőségüket az orosz földgáztól. Moldova az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított gázhoz jut, viszonylag alacsony áron. 

(A kiemelt képen Maia Sandu.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom