A Nyugat nem veszi be Putyin nukleáris fenyegetését

HírKlikk 2024. szeptember 23. 19:20 2024. szept. 23. 19:20

Bajban van Putyin, mert ugyan kijelölte a vörös vonalakat, csak éppen aligha valószínű, hogy él az atomcsapás lehetőségével – írta közös cikkében Catherin Belton, aki 6 évig volt Moszkvában a Financial Times tudósítója, illetve Robyn Dixon, aki a The Washington Post tudósítói irodáját vezeti az orosz fővárosban.

A Washington Post rámutat: Úgy érzékelik, hogy a Kreml egyre inkább rájön: a Nyugat nem veszi be a nukleáris fenyegetést, ezért az elnök most más eszközöket keres, hogy betartassa a tilalmait. Orosz elemzők és illetékesek szerint a politikus azt vizsgálja, miként reagálhat árnyaltabb és korlátozottabb formában arra, ha az ukránok megkapják a beleegyezést, hogy oroszországi célpontokat lőjenek a szövetségesek által küldött rakétákkal.

Csak éppen – mondta egy névtelenséget kérő orosz személyiség – a nyugati hatalmak már immunisak az ilyen fenyegetésekkel szemben. Egy tudós pedig arra emlékeztet, hogy a harmadik világban alaposan megcsappanna az oroszok ázsiója, ha a nukleáris opció mellett döntenének, miközben az katonailag nem is túl hatékony.

Tatjána Sztanovaja, Franciaországba emigrált elemző szerint az atomfegyvernél rosszabb lehetőség nincs, és ez vonatkozik Putyinra is. Arra a politikus csak akkor szánná rá magát, ha úgy vélné, hogy Oroszország léte kerül veszélybe. Ez esetben még azt sem lehet kizárni, hogy megtámadja valamelyik NATO-tagot.

Viszont az államfő minőségi eltolódásként éli meg, hogy az ukrán fél egyre nagyobb területekre terjesztheti ki a hadműveleteket.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom