A PDSZ szerint magasabb az átfertőzöttség, mint amit a kormány kommunikál

Harkai Péter 2021. január 26. 18:30 2021. jan. 26. 18:30

Az állam továbbra sem hajlandó egyértelmű számokat közzétenni az oktatási intézmények átfertőzöttségi adataival kapcsolatban – legalábbis ezt a következtetést vonta le a PDSZ, miután kézhez kapták Kisfaludy László, közoktatásért felelős helyettes államtitkár válaszát.  

A levélből az is következik, hogy a kormány továbbra sem tesz lépéseket az oktatási intézmények a fertőzésnek leginkább kitett munkavállalóinak az oltási prioritási listára történő felvétele érdekében.

A szakszervezet változatlanul azt követeli, hogy az oktatási intézmények „átfertőzöttségének” kommunikációja során a kormány ne a gyorstesztelés eredményeit tekintse irányadónak, mivel azokba nem számították bele az éppen táppénzen vagy karanténban lévő, illetve a fertőzésen már átesett munkavállalókat. Ennek értelmében viszont – álláspontjuk szerint – az „átfertőzöttségi érték” magasabb, mint amit a kormány kommunikál. 

A helyettes államtitkár válaszlevelében jelezte: „a pedagógusok célzott tesztelésének eredményeinek bemutatása során az operatív törzs és a megnyilatkozók az elvégzett tesztek számához képest talált pozitív esetek mértékét ismertették.” A PDSZ szerint Kisfaludy ezen állítása minden alapot nélkülöz. 

Álláspontjuk szerint ez a következtetés nem vonható le egy olyan helyzetben, amikor a visszajelzések szerint hatalmas nyomás volt a munkatársakon a rengeteg táppénzen és karanténban lévő kolléga miatt. Az intézményrendszer átfertőzöttségéről akkor vonható le bármilyen következtetés, ha egyúttal az éppen táppénzen, karanténban lévő és felgyógyult kollégák adatai is megjelennek a számokban. 

A PDSZ szerint Kisfaludy a levelében saját maga bizonyítja, hogy az intézményrendszer átfertőzöttségének számítását – statisztikailag értelmezhetetlen módon – nem a teljes adatkészletből, a táppénzen lévők beszámításával végzik. Az pedig már „csak hab a tortán”, hogy természetesen nem lehetséges az iskolás és óvodás korosztály fertőzöttségéről nyilatkozni anélkül, hogy ezeket külön tesztelték volna: természetesen csak a munkavállalók tesztelésére került sor az intézményekben. 

„Azon intézményekben vagy osztályokban, ahol a járvány megjelenik, haladéktalanul sor kerül a tantermen kívüli, digitális munkarend vagy rendkívüli szünet elrendelésére. Ez a folyamat zökkenőmentesen működik, a hozzánk beérkező jelzést követően, egy napon belül szükség esetén megszületnek a releváns intézkedések” – írta az államtitkár azon felvetéseikre, hogy a helyi járványügyi intézkedések esetlegesek, sokat késnek, vagy egyáltalán meg sem történnek. 

Az államtitkár szavait azonban nem támasztják alá a gyakorlati tapasztalatok: a PDSZ számtalan esetet dokumentált, amikor egyáltalán nem vagy hatalmas késéssel történtek a szükséges járványügyi intézkedések.

Kisfaludy László jelezte továbbá, hogy az oktatási intézményekben minden pedagógus kapott maszkokat, plexi arcvédőket, ha kért ilyeneket. Ezt viszont kategorikusan cáfolja az érdekvédelmi szervezet. Szerintük elenyésző számú kivételtől eltekintve, soha, sehol nem történt ilyesmi. Azt viszont határozottan kijelentik, hogy „a kormány – lassan egy évvel a járványügyi vészhelyzet kezdete után – továbbra is adós azzal, hogy ellássa az oktatásban dolgozókat a védekezés alapvető eszközeivel.”