A pekingi hitel túlmutat a sima pénzügyeken

HírKlikk 2024. július 30. 19:10 2024. júl. 30. 19:10

Orbánnak van hitele Kínában, így Peking húzza ki a csávából, miután a jogállami kifogások miatt az EU egyelőre megtagadja tőle a milliárdokat. A kínaiak legfőbb politikai partnere az unióban Magyarország, amely most még inkább támaszkodik az ázsiai nagyhatalomra.  

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az egymilliárd dolláros kölcsön tükrözi a magyar gazdaság baljós pénzügyi állapotát: az államadósság a GDP 73,5 százalékát teszi ki. A költségvetés 6,7 százalékos deficitje is meghaladja a Brüsszel által előírt kereteket.

A kormány beruházások elhalasztását mérlegeli, mert gyenge a növekedés és elakadt 20 milliárd uniós támogatás. Mivel feszültség van az EU és Kína között, továbbá éles bírálatok érték Orbán „békemisszióját”, a pekingi pénzinjekció jelentősége túlmegy a sima pénzügyeken.

Ezzel együtt a Fidesz-kormány 500 millió eurós hitelt ígér az új észak-macedóniai vezetésnek, mert az ottani kormányfő nacionalista pártja szoros kapcsolatokat ápol a magyar kabinettel – mutatott rá a német konzervatív lap.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom