A pénztől nem lesz több gyerek

HírKlikk 2019. december 3. 19:48 2019. dec. 3. 19:48

Magyarországon az idén jelentősen megemelkedett a házasságkötések száma, miután a kormány támogatási rendszert vezetett be a házasságkötés és a gyerekszülés ösztönzésére. De a születési arányszám növekedésére még várni kell – írta a CNA Katolikus hírügynökség, a Reuters jelentésére hivatkozva. Szakértők szerint, anyagi ösztönzőkkel másutt sem sikerült növelni a gyerekvállalási kedvet.

Az írás ismerteti a támogatásokat, majd megállapítja, hogy a hivatalos magyar források úgy vélik, a rendszer működik, a házasságkötések száma jelentősen megnőtt, de a születési arányszám még nem emelkedett. Idézi Orbán Viktort, aki kifejtette, hogy a kitűzött célt nem lehet rövid távon elérni, ez leghamarabb mintegy tíz év alatt lehetséges. Ezért fenn kell tartani a programot, amit jövőre még fejlesztenek is.

A CNA mindehhez hozzáteszi: korábban két demográfussal készítettek interjút, s a szakértők óvtak attól, hogy bárki túl sokat reméljen az anyagi ösztönzéstől. A világon sok helyen próbálkoztak ilyesmivel, de sehol sem jártak különösebb sikerrel – mondták. Jonathan Last, a „Mit várjunk, ha senki nem váradós” című könyv szerzője szerint „A gyerekvállalás nehéz dolog, ezért nincs az a politika, amely rábírna bárkit, hogy szüljön”. Dr. Catherine Pakaluk, a szociális kutatások és gazdasági gondolkodás tanársegédje az Amerikai Katolikus Egyetemen úgy vélekedik, hogy a fiatal nők körében mutatkozó alacsony születési arányszámnak inkább kulturális háttere van, és nem a nemzetgazdasági gondolkodás produktuma.