A régióban csak Magyarországon romlott a versenyképesség az uniós csatlakozás óta

HírKlikk 2022. február 28. 16:45 2022. feb. 28. 16:45

Az elmúlt durván két évtizedben tizennyolc helyet veszített a Világgazdasági Fórum versenyképességi indexe szerinti rangsorban Magyarország. A legutóbbi adat szerint 2019-ben csak a 47. legversenyképesebb ország volt Magyarország.

Az index fontos mérőszámokat helyez egymás mellé, egy számba sűrítve komplex gazdasági és társadalmi folyamatokat. Számításánál figyelembe veszik az országok pénzügy- és munkaerőpiaci környezetét, a jogi és intézményi fejlettséget, a lakosság egészségügyi és oktatási helyzetét valamint innovációs képességét.

Ezekben pedig Magyarországnak nem sikerült annyit előrelépnie az elmúlt húsz évben mint más országoknak. Ha a szűkebb régiónk teljesítményét nézzük, akkor például az látszik, hogy Kelet-Közép-Európában Magyarország volt az egyetlen, amely nem tudta javítani a helyezését a versenyképességi listán – írja a G7.

A trendek különösen úgy szomorúak, hogy a 2004-es uniós csatlakozás ellenére sem tudtunk előrelépni, pedig ez a többi ország példáját látva komoly teret nyitott a javulásra. Így leginkább elvesztegetett lehetőségről beszélhetünk, hiszen miközben 2002-ben a régió legversenyképesebb gazdasága voltunk, mostanra a térség országai vagy elhúztak mellettünk, vagy nagyon komoly lemaradásból zárkóztak fel. Mostanra már Bulgária és Románia versenyképessége is erősen megközelítette Magyarországét.