A restriktív orbáni menekültpolitika

HírKlikk 2020. január 29. 13:51 2020. jan. 29. 13:51

„Figyelmeztető lövések a szerb-magyar határon” – ezt kiemelve adott hírt a német nyelvű sajtó nagyon sok orgánuma – főleg hírügynökségi jelentések alapján – a Röszkénél történtekről, arról, hogy migránsok egy csoportja megpróbált áttörni a még zárt határátkelőnél.

A jelentések idézték az MTI-t. Emlékeztettek rá, hogy Magyarország 2015-ben, a menekültválság idején, kerítésekkel és egyéb berendezésekkel teljesen lezárta Szerbiával közös határát. Szóltak arról is, hogy Magyarország Orbán Viktor jobboldali nemzeti miniszterelnök alatt, rendkívül restriktív menekültpolitikát folytat, és a szerb, valamint a horvát határon kiépített határvédelmi berendezések miatt, alternatív útvonalak alakultak ki, amelyek Bosznia-Hercegovinán és Horvátországon át vezetnek.

Mindezek ellenére, azonban továbbra is használatban van a Magyarországon át vezető út is, mert a jugoszláviai háborúk nyomán, az elmúlt évtizedekben jelentős embercsempész-infrastruktúra épült ki. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint, Szerbiában mintegy hatezer menekült és migráns rekedt meg, és legtöbbjük arra vár, hogy Bosznián, Horvátországon, vagy Magyarországon át továbbjusson. 

A többi között foglalkozott a témával a Spiegel, a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a T-online.