A rohingyák népírtás miatt beperelték a Facebookot

HírKlikk 2021. december 8. 13:24 2021. dec. 8. 13:24

A Mianmarból származó rohingya muszlim kisebbség egy csoportja több, mint 150 milliárd dollár kártérítésre perli a Facebook közösségi média üzemeltetőjét, a Meta cégcsoportot, mert szerinte nagyban hozzájárult a népcsoport ellen elkövetett népirtáshoz.

A vád szerint a Facebook nem fordított kellő figyelmet arra, hogy moderálja a kisebbség elleni uszító tartalmakat, amelyek az üldözésükre, gyakran a meggyilkolásukra buzdítottak. Sőt, még meg is sokszorozta ezeknek a bejegyzéseknek a számát – írja az Index, részben az MTI-re és a The Guardianre hivatkozva.

Ez nem az első vád, miszerint a Facebook a profitot részesíti előnyben a felhasználói testi és lelki biztonsága helyett, hanyagságával hozzájárul a félretájékoztatáshoz és a politikai erőszak szításához, amelyeket pedig saját szabályzata szerint akadályoznia kellene.

A rohingya csoport ügyvédei hétfőn Kaliforniában nyújtották be a keresetet, és ebben azt állítják, hogy mianmari megjelenésével a Facebook hozzájárult a gyűlöletbeszéd, a félretájékoztatás és az erőszakra felbujtás elharapódzásához, végső soron a 2017-ben elkezdődött rohingya népirtáshoz, több mint 10 ezer rohingya meggyilkolásához, 150 ezernél is több bántalmazásához és ahhoz, hogy a muszlim vallású kisebbségből több mint egymillió embernek el kellett menekülnie a buddhista többségű dél-ázsiai országból.

A menekültek legnagyobb részét a szomszédos Banglades fogadta be, de az Egyesült Államokban is menedéket kapott tízezer ember. A keresetet a csoport minden olyan rohingya nevében nyújtotta be, aki túlélte a mianmari erőszakos cselekményeket, vagy van olyan rokona, aki áldozatul esett az erőszaknak.

Az ENSZ emberi jogi szakértői 2018-ban megvizsgálták a rohingyák elleni támadásokat, és arra a megállapításra jutottak, hogy a Facebooknak igenis volt szerepe az erőszak terjedésében.