A sár elöntötte a recski családokat, a bányatársaság ügyvédje mégis vitatja, hogy káresemény történt

HírKlikk 2023. november 21. 16:30 2023. nov. 21. 16:30

A recski családok pert indítanak, mert a bányacég mossa kezeit. Kósa Lajos barátja, aki bányatársaság ügyvédje, már azt is vitatja, hogy „a megjelölt területen bármilyen káresemény bekövetkezett volna”, mert nem bizonyított.

Minden kártérítési igényt visszautasít a recski bányát üzemeltető cég, holott az országos bányakapitányság szeptemberi határozatában jogsértést állapított meg és 3 millió forintos bírság megfizetésére is kötelezte a bányatársaságot. Több szempontból is vitatja a cég jogelődjének korábbi kisebbségi tulajdonosából jogi képviselőjévé avanzsált – Kósa Lajos Fidesz-alelnök, országgyűlési képviselő barátjaként ismert – Fiák István ügyvéd, hogy ügyfelét, a recski kőbányát üzemeltető Andezit-Bau Bányászati Zrt.-t bárminemű felelősség terhelné a június elején bekövetkezett sárlavina okozta károkért. A bányatársaság ügyvédjeként már azt is vitatja, hogy „a megjelölt területen bármilyen káresemény bekövetkezett volna” – írja a Népszava.

A károsultakat képviselő Magyar György ezzel egyáltalán nem ért egyet, szerinte az országos bányakapitányság szeptemberi határozata megteremti egy kártérítési per jogalapját. Az ügyvédi iroda a perindítás előtt ismételten peren kívüli egyeztetéseket kezdeményezett. Erre válaszolta azt Fiák István ügyvéd, hogy „a megjelölt időpontban, de azt megelőzően sem történt a bányatelken üzemi baleset. A be nem bizonyított kár, illetve ügyfelem bárminemű közrehatásának hiányában, a kialakult természeti viszonyok miatt nem állapítható meg a cég felelőssége” 

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom