A Sorsok Házának sem kegyelmezett az Orbán-kormány

HírKlikk 2024. szeptember 22. 14:55 2024. szept. 22. 14:55

Több mint tíz éve nem készült el, eddig több mint 10 milliárd forintba került, most pedig újból kérdésessé vált a Sorsok Háza megnyitása. A holokauszt gyermekáldozatainak emlékhelyéül, múzeumnak és archívumaként tervezett intézményt ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök lehúzta a támogatott projektek listájáról, a döntés már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A visszavont határozat már a módosított koncepciót tartalmazta, miszerint a szakmai tervezés a Köves Slomó főrabbi által vezetett Egyesült Magyarországi Izraelita Hitközség hatásköre volt, a kormány pedig a józsefvárosi pályaudvar épülete mellett, a finanszírozást biztosította volna.

Az intézményt az ötlet előterjesztése óta szakmai és közéleti viták övezik – emlékeztet az atv.hu. Eredetileg a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány indította el a projektet az EMIH-hel. Akkor a még Lázár János vezette Miniszterelnökség vállalta a kormányzati felelősséget, 2014-es átadással. Azonban a legnagyobb magyar zsidó egyház, a MAZSIHISZ szakmai aggályaira hivatkozott már Lázár János is, hogy miért csúszik a projekt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda idén januárban azt válaszolta az ATV-nek, hogy a két zsidó szervezet megállapodása nélkül nem folytatják a Sorsok Házát. Azonban a holokauszt túlélőket képviselő civil szervezet bízik benne, épp a kormányhatározat visszavonása jelentheti a megoldást a magyarországi holokauszt 80. évfordulójának évében.

Az ATV megkereste a kormányt, valamint a két zsidó egyházat is kérdéseivel, de válasz egyelőre nem érkezett. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint kevésbé az egyházakon, inkább a kormányon múlhatott, hogy nem fejeződött be a Sorsok Háza. „Ez az ügy egy újabb bizonyítéka annak, hogy a kormány, az Orbán-kormány működési zavarokkal küzd. Újabb bizonyíték arra, hogy a döntés-előkészítésben hibák, nehézségek, fogyatékosságok merülnek fel, és bizony most üt vissza az, hogy a szakértelem a közigazgatásban jelentősen csökkent az elmúlt 14 évben” – fogalmazott.

 

Forrás: ATV/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom