A státusztörvény kapcsán az osztályharctól a túlélési harcig

HírKlikk 2023. június 17. 08:30 2023. jún. 17. 08:30

A Parlamentben péntek délután 4 óra előtt kezdődött vita a státusztörvényről szombat reggel 7 órakor még mindig tartott. A vita egy darabig az osztályharcról szólt, de, hogy milyen eredménye lesz, még nem tudni. Odrobina Brigitta, az a pedagógus, aki viszont az osztályáért harcolt, már biztosan elérte a célját.

Tordai Bence késő este arról beszélt, hogy ha egy kicsi jószándék lenne a kormányban, akkor ezt a javaslatot nem fogadná el, szerinte ennél még az is jobb lenne, ha a kormány nem nyúlna az oktatáshoz, hanem hagyna mindent úgy, ahogy van. A Párbeszéd politikusa ezután felolvasott egy levelet, ami egy pedagógus felmondásáról szólt. Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint nem lehet diktátumokkal iránytani a magyar oktatást. Szabó Tímea arról beszélt, hogy Balatonalmádiban érettségi közben rúgtak ki egy történelemtanárt. Szerinte ennek elég bosszú szaga van. A momentumos Orosz Anna úgy látja, hogy a rendszer lassan mindenkit bedarál és a státusztörvény a maradék jó tanárt is elüldözi majd.

A fideszes Hollik István számára este 11-kor teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzék azért ment be a parlamentbe, hogy hangulatot keltsen.

A Fidesz kommunikációs igazgatója megállapította, hogy az ellenzékiek nem is olvasták el a törvényjavaslatot, majd megdicsérte Hiller Istvánt, aki szerinte az egyetlen olyan ellenzéki volt, akinek felszólalása nem volt tele gyűlölettel.

Maruzsa Zoltán államtitkár este 11 után, közel nyolc óra után ismét megszólalt a vitán. Elmondta, hogy nincs olyan szabály, ami kőbe vésné, mikor kezdődik a tanítás, ez az iskolák jogkörébe tartozik. A pedagógusbérekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a teljesítménybérezés tudja majd rendezni azt, hogy az iskolák a munkaerőt biztosítsák – írta meg a 24.hu.

Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke éjjel fél kettőkor arról beszélt, hogy a státusztörvény szelektívvé teszi az iskolarendszert. Rétvári Bence hajnali fél 4-kor azt hangsúlyozta, hogy a pályakezdő pedagógusok ennek a tervezetnek az egyik fő nyertesei, később pedig arról beszélt, hogy a PDSZ támogatottsága jelenleg nagyjából ott van, ahol az MSZP támogatottsága.

Szabó Tímea – már reggel fél 7-kor – Rétvéri Bence szavaira reagálva arról beszélt, hogy „mi a jó anyám az osztályharc abban, hogy a kórházakra többet költsünk, a stadionokra kevesebbet. Ebben mi az osztályharc?”

Harangozó Tamás ugyancsak Rétvári Bence szavaira reagálva azt mondta: „amikor azt mondja államtitkár úr egy ellenzékből felvetett kérdésre, amikor költségvetési módosítóval például az egészségügyre szeretnénk máshonnan átcsoportosítani, hogy az egy osztályharcos dolog, nem államtitkár úr! Tudom, hogy itt a minisztériumból a VIP szolgáltatással, a kapcsolatrendszerrel meg a lóvéval minden megoldható, de nem, ez nem osztályharcos dolog, hanem túlélési harcos dolog ebben az országban!”

Eközben arról, hogy miért is érdemes tiltakozni, hangot adni a tarthatatlan igazságtalanságnak, mint a Hírklikk is megírta, Odrobina Brigitta tanító, nyílt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben az kérdezte, hogyan ossza el a jutalmazásra kapott 5000 forint könyvutalványt hat kiváló tanulója között. Pintér Sándortól ugyan nem kapott választ a kérdésére, de, mint írta: „a Pécsi Tankerület a június 14-i bejegyzésemnek köszönhetően, iskolánk minden kitűnő tanulójának vásárolt jutalomkönyvet, ami az iskolába megérkezett.”