A Szabad Európa Rádió megmenti Magyarországot?

HírKlikk 2020. május 25. 13:47 2020. máj. 25. 13:47

„A Szabad Európa Rádió megmenti Magyarországot” – ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket a német konzervatív Die Welt. A cikk szerint, a hidegháborúból ismert adó azért tér vissza, mert aggódik a véleménynyilvánítási szabadság miatt. A szerző megállapítja: a magyar miniszterelnök – akit Viktátornak neveznek –, már jóval az előtt a bírálatok össztüzébe került, hogy a koronavírus-válságban meghatározatlan időre kiüresítette a magyar demokráciát. Különösen veszélyeztetett a sajtószabadság, mert a magyar kormány erős befolyást gyakorol a sajtóra és a tájékoztatásra. A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) tavaly év végi jelentése szerint, az EU-ban példátlan mértékű ez a befolyás.

A SZER illetékesei azt tervezik, hogy már az idén sugároznak majd helyi híreket magyar nyelven. Ezzel Magyarország Afganisztánnal, Iránnal, Pakisztánnal és Oroszországgal kerül egy sorba. Még további két uniós tagállamban – Bulgáriában és Romániában – működik a SZER.

A SZER történetét ismertetve, a cikk emlékeztet arra, a cél az volt, hogy ellássák friss  hírekkel a vasfüggöny mögött élőket, mintegy alternatívát nyújtva az államilag ellenőrzött médiával szemben. Akkor a CIA finanszírozta az adót, amely a Szovjetunió felbomlása után  is fennmaradt, és jelenleg főleg Közép-Ázsiában aktív. A finanszírozó pedig az amerikai kongresszus.

A SZER elnöke, Jamie Fly a Die Weltnek telefonon nyilatkozva, leszögezte: a magyar sajtóban a legnagyobb probléma a semlegesség hiánya. Nincs egyensúly a kormányhoz közelálló és a kritikus orgánumok között – mondta. A lap erre példaként egyebek között a KESMA létrejöttét hozta fel.

Egyelőre nem világos, hogy mikor indul a SZER digitális adása Magyarországon. Eredetileg már idén tavaszra tervezték, de ez a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Fly elnök szerint, elképzelhető a nyári indulás.

A lap úgy véli, a felhatalmazási törvény miatt, a SZER visszatérése most még fontosabbá lett. A SZER elnöke azonban nem csak a sajtópluralizmus okán aggódik, hanem a külföldi befolyásolási törekvések miatt is. Mint mondta, mindenekelőtt Oroszország és Kína is igyekszik hamis híreket és összeesküvés-elméleteket terjeszteni. „Ez árt a magyar demokráciának, és gyengíti Magyarország szerepét mind az EU-ban, mind pedig Amerika szövetségeseként a NATO-ban” – mondta. A SZER egyik célja az ilyen manipulációs kísérletek leleplezése lesz. Fly hozzátette: mindehhez több támogatást vár el az EU-tól. Léteznek ugyan már kezdeményezések a hamis hírek elleni harcra, de „Brüsszel hajlik arra, hogy szemet hunyjon, ha egy ország már tag lett, és ne avatkozzon a belügyekbe”. Pedig a helyzet ezt nem csak Magyarországon követelné meg, hanem több más országban is, ahová a SZER az utóbbi években visszatért.

Az amerikai kongresszus azért finanszírozza ezeket az adásokat, mert fontos a szabad tájékoztatás támogatása. Hangsúlyozta azonban, hogy nem piaci részekért verseng az amerikai adó, hanem ellenkezőleg, élénk versenyt szeretne, és ehhez lenne szükség arra is, hogy az EU is támogassa a független orgánumokat.

Végül kifejtette: meg kell nézni, hogy a kormány miként alkalmazza a vészhelyzeti törvényeket. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a SZER munkatársai a munkájukat a veszélyhelyzet ellenére, függetlenül végezhetik.

Forrás: Hírklikk