A Szabad Európa valódi szerepe 1956-ban és most

HírKlikk 2021. október 24. 06:00 2021. okt. 24. 06:00

Az 1956-os forradalom 65. évfordulóján többször is szóba került a Szabad Európa Rádió akkori szerepe, illetve a tavaly szeptemberben újraindított szerkesztőség munkája. Ezekre válaszolt az RFE/RL elnöke.

A washingtoni magyar nagykövetség október 23-i ünnepi fogadásán és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjában is szerepeltek elmarasztaló utalások a korábbi Szabad Európa Rádió 1956-os adásáról, illetve az újraindított szerkesztőség munkájáról.

A hidegháború idején magyarok milliói hallgatták az RFE/RL magyar szerkesztőségének műsorát, a Szabad Európa Rádiót – emlékeztetett a szervezet elnöke„Ezt az 1989-es demokratikus fordulat után elismerték a polgárok és Magyarország vezetői is, köztük Orbán Viktor, aki 1991-ben kijelentette, hogy az adás jelentős szolgálatot tett a magyar embereknek” – fogalmazott Jamie Fly.

Az újraindított szerkesztőséget érő vádakra azt válaszolta a szervezet vezetője, hogy a multimédiás weboldal munkatársai büszkék az RFE/RL örökségére és a fiatalabb generációk érdeklődésére, amit objektív és tényalapú tartalomszolgáltatással tartanak fent. „Visszautasítunk minden feltételezést, hogy magyarországi munkánk bármelyik politikai párt vagy kormányzati szereplő ellen irányulna” – közölte az elnök. Az Egyesült Államok kormánya nincs befolyással a szakmai döntésekre, a szerkesztőségi függetlenséget amerikai törvények biztosítják, hívta fel a figyelmet Jamie Fly.