A szakszervezet Alaptörvénybe írná, hogy mindenkinek joga van az otthoni munkavégzéshez

HírKlikk 2020. november 28. 18:23 2020. nov. 28. 18:23

A közszféra munkaadói érthetetlen módon tartanak a home office-tól, kevés helyen, és esetlegesen engedélyezik az otthoni munkavégzést – Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKKDSZ) elnőke szerint.

Míg a kormány a magánszférában helyesnek és támogatandónak tartja az otthoni munkavégzést, és ennek érdekében rugalmasabbá is tette a járvány idejére a feltételeit, a közszférában nem. Egy állami hivatalban dolgozó arról számolt be, hogy ő és közvetlen kollégái még rosszabbul is jártak, mint a tavaszi hullámban, mert a korábban éveken keresztül meglévő, bizonyos időközönként megújítandó, havi néhány napos otthoni munkát lehetővé tévő home office-szerződésük a második hullám megérkezése előtt lejárt, és – bár a munkaadó kezdeményezte új szerződések létrejöttét – azokat több hónapja nem kötik meg. Hogy miért, arról tájékoztatást nem adtak – írta meg a Magyar Hang.

A miértre csak találgatások vannak, az egyik szerint talán azért, mert a hivatalnál eleve teljesen rendszertelenül engedélyezték az otthoni munkavégzést, és valamelyik másik osztály irigységből megfúrta azoknak az osztályoknak a home office-lehetőségét is, ahol valamilyen oknál fogva korábban engedélyezték azt. A neve elhallgatását kérő hivatali dolgozó hangsúlyozta: a szerződésben is csak egy korlátozott home office-lehetőségről volt szó, miközben náluk már régen adott minden feltétel ahhoz, hogy járványvédelmi okból akár tartósan is otthonról dolgozzanak.

Ezt a közvetlen főnökeik már az első hullám idején támogatták, sőt, akkor többeknek engedélyezték is hosszabb távra az otthoni munkát – gyakorlatilag szabálytalanul, mert erre elvileg nem lett volna lehetőségük. A munkavállaló azért sem érti ezt a logikát, mert szerinte visszájára fordulhat a helyzet: home office-ból sokan tudták hatékonyan ellátni a feladataikat, viszont ha bejárnak, és nagyobb számú munkavállaló fertőződik meg koronavírussal, akkor nehezebb lesz ez.

Egy minisztériumban dolgozó másik forrás szerint, a dolgozók lendülete is csökkent: tavasszal még sokan szerették volna elérni a home office-lehetőséget, mára viszont a legtöbben beletörődtek, hogy úgysem fogják engedélyezni, akármekkora lesz a fertőzésszám. Helyette kiskapukat próbálnak keresni. Kollégái körében már az is felmerült, hogy a kisgyerekes szülők majd beviszik a gyermekeiket a munkahelyre. Bár ez végképp nem lenne szabályos, és szerinte járványügyi szempontból is megkérdőjelezhető, de az éves szabadsága sokaknak elfogyott a tavaszi digitális oktatás ideje alatt. Az iskolabezárás azonban most is felmerülhet, egy-egy osztályban vagy iskolában akkor is elrendelhetnek digitális oktatást, ha az országosan pillanatnyilag nincs érvényben. 

A Munka törvénykönyvét nemrég tette rugalmasabbá a kormány, hogy ezzel ösztönözze az otthoni munkavégzést: – Ha valaki képes ellátni hatékonyan a munkáját otthon, akkor ez helyes – szögezte le Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter november elején, a home office-t ösztönző kormányrendelet elfogadása előtt, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a munkáltatónak szabadsága van ebben a kérdésben. Hasonló olvasható ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fehér könyvéből is, amely ajánlásokat tartalmaz vállalatok számára, hogy miként készítsék el saját pandémiás tervüket.  Azt írják: mindenhol, ahol erre lehetőség nyílik, csökkenteni kell a munkahelyi kontaktusok számát. Lehetőség szerint minimálisan szükséges szintre kell csökkenteni a munkahelyen történő munkavégzést. A vállalat részesítse előnyben az otthoni munkavégzést.

Boros Péterné szerint a közszférában viszont továbbra is nagyon nehezen engedik a home office-t, mint mondta, „Nem tudom, miért idegenkedik ettől a kormány annyira. Kevés helyen van rá lehetőség, ha igen, akkor is inkább minisztériumokban, de a területi közigazgatásban egyáltalán nem jellemző. Nem vagyunk demagógok, tudjuk, hogy nem lehet ezt mindenütt megoldani. Komoly munkát kellett volna fektetni abba, hogy megvizsgálják az összes munkakört ebből a szempontból, és biztosítsák a felhő alapú, biztonságos otthoni munkavégzés feltételeit, mert ez sok helyen megoldható lenne. Már csak azért is, mert ez a probléma nem fog megszűnni, egy ideig biztosan maszkban fogunk élni. Ezen kívül megváltozott a munka világa is, és a közszféra ugyancsak a munkaerőpiac része, nem maradhat le.”

A szakszervezet egyenesen az Alaptörvénybe írná, hogy mindenkinek joga van az otthoni munkavégzéshez, ha az nem sért közérdeket vagy jogos gazdasági érdeket. Azt is javasolják, hogy jogszabály tegye kötelezővé a közszférában a védőfelszerelés biztosítását, és száz százalékos pótlékban részesüljenek azok a közszférában dolgozók, akik veszélyeztetettek, mert ügyfelekkel találkoznak. Boros Péterné elmondása szerint az is problémát jelent, hogy bár a kormányhivatalokban elrendelték az ügyintézőket és az ügyfeleket védő plexifalak felszerelését, de azt a visszajelzést kapták, hogy ez máig nem valósult meg mindenhol. Beszámolt arról is, hogy tavasz óta először csak október végén került sor tárgyalásra a kormánnyal, pedig a szakszervezet akár online formában is nyitott lett volna erre. Szerinte a kormány részéről lekezelő magatartást tapasztaltak: a háromoldalú tárgyaláson, ahol az önkormányzatok, a szakszervezet és a kormány képviseltette magát, ő úgy tapasztalta, gyakorlatilag csak a kormánynak volt szava. A szakszervezeti elnök megjegyezte, „Az az érzésünk, mintha nem lenne szempont eléggé az ember, pedig kiről szól a jogalkotás, ha nem az emberről? Azok, akik a közért dolgoznak, sokszor kevés pénzért, megérdemelnék a figyelmet.”