A szakszervezet szerint összeomolhat a közoktatás

HírKlikk 2020. szeptember 22. 14:10 2020. szept. 22. 14:10

Az Orbán-kormány a saját céljait fenyegeti azzal, amit az oktatással tesz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ezért nyílt levében foglalta össze, hogy mi lenne a valódi megoldás. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja foglalta össze a lényeget a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

A közoktatás nagyon rövid időn belül leállhat, a tanárok egész egyszerűen szólva kidőlnek, de még ez előtt – a törvény szerint – kötelesek lesznek megtagadni a munkát, mert nincsenek meg a munkavégzés, az oktatás feltételei.

A legnagyobb baj az óvodásoknál, a kisiskolásoknál van, rájuk ugyanis vigyázni kell. Az intézmények bezárása a szülőket, illetve az ő egzisztenciájukat veszélyezteti, szabadságuk már nincs, elveszíthetik a munkájukat. Logikus lépés lenne tehát a felsősök, illetve gimnazisták átterelése a digitális oktatásba, mert így jobban elférnének a kicsik az iskolaépületekben.

A PDSZ szerint, egyébként a digitális tanrendet az iskolának kellene elrendelnie, nem az operatív törzsnek. Nevetséges, hogy a törzs olyasmiben dönt, amihez nem ért, az iskolának pedig azt kell előírnia, amihez járványügyi szakemberek kellenének. A járványügyi protokoll kidolgozása nem lehet egy tantestület feladata. A szabályozás nem csak zavaros, hanem törvényellenes is – véli a PDSZ. Számos kérdésre nincs válasz. Például: ha egy tanár tüneteket észlel magán, miért nem tesztelik, ha kontaktált covidos személlyel és elővigyázatosságból otthon marad, akkor milyen juttatást kaphat, miért van az, hogy a gyerekeket nem kötelezik digitális oktatásra, de a tanárukat karanténba küldik?

Alkotmányellenesnek tartja a szakszervezet, hogy nem nyilvánosak a fertőzöttségi adatok, nem lehet tudni, hogy valamelyik iskolában elrendeltek-e részleges, vagy teljes karantént. Akkor mi alapján döntsön a szülő, hogy otthon tartsa-e a gyerekét? A tesztelés, ha egyáltalán működik, teljesen kaotikus, sérti a pedagógusok egészséges munkakörnyezethez való jogát. A fertőtlenítés nem történik meg úgy, ahogy kellene, nincs hozzá elég ember, megfelelő technológia, sokszor az egyébként megszokott napi takarítás is akadozik.

A nyílt levél egy utolsó segélykiáltás – mondta Nagy Erzsébet. Ha a kormány nem hallgat rájuk, akkor nagyon hamar összeomlik az oktatási rendszer, és ezzel az egész gazdaság kerül veszélybe.

Forrás: Klubrádió