A szankciók miatt fel kellene mondani Paks2-őt is

HírKlikk 2022. március 1. 07:46 2022. márc. 1. 07:46

Mind politikailag, mind praktikusan megvalósíthatatlanná teszik a Paks2 beruházást a bevezetett nemzetközi pénzügyi és technológiai export-import korlátozások csakúgy, mint az általános geopolitikai kockázatminimalizálás jegyében, az orosz együttműködések felszámolása – állítja Jávor Benedek. A zöldpolitikus ezzel Orbán Viktor kijelentésére reagált, miszerint Paks-2 nem lesz az Oroszország elleni szankciók része. Egyben követelést is megfogalmaz: a kormány „az ellenzéki szakértők bevonásával azonnali hatállyal állítson fel egy munkacsoportot, amely megvizsgálja, hogy a Paks2 projekt kútba esésével hogyan lehet biztosítani Magyarország energiaellátását a 2030-as évtizedre”.

Paks 2-t meg az energia kérdését ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, mert egyébként mi fogjuk megfizetni a háború árát, és ezt senki sem akarhatja” – „vetette oda”, mintegy mellékesen Orbán Viktor az M1-nek adott interjúnak csúfolt kinyilatkoztatásában. 

„Azonnali hatállyal, a háborús helyzetre hivatkozással mondják fel a Paks2 szerződést” – követeli ugyanakkor Jávor Benedek, aki szerint mára a kormány számára is nyilvánvaló kell legyen, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszióval a Paks2 projektnek vége. A paksi projektet a kezdetektől támadó zöldpolitikus (aki jelenleg Budapest brüsszeli képviseletének vezetője) Facebook-bejegyzésében nem csak arra hivatkozik, hogy a nemzetközi szankciók ellehetetlenítik a projektet – például a paksi projektet finanszírozó VEB Bank is tiltólistára került –, hanem arra is, hogy a projekt miatt meggyengült Magyarország energiabiztonsága.

Most maradéktalanul valóra váltak a 2014 óta hangoztatott biztonságpolitikai kockázatok, miszerint Magyarország energiaellátását ilyen mértékben a kiszámíthatatlan és megbízhatatlan partner Oroszországtól függővé tenni rendkívül veszélyes kísérlet” – írja Jávor, aki szerint Paks2-vel az a legnagyobb baj, hogy a kormány erre a lapra tett fel mindent, és miatta elmulasztotta azokat a fejlesztéseket, amelyek Paks2 nélkül lehetővé tették volna az ország energiaellátásának a biztosítását.

Most válik világossá, mekkora, történelmi léptékű bűn volt a kormány részéről a szélerőművek tilalma, az energiahatékonysági beruházások, épületfelújítások elmulasztása, a napenergia hasznosításának évekkel való elodázása” – állítja. Paks2 bukása nyomán alapvetően kérdőjeleződik meg Magyarország energiabiztonsága a 2030-as évekre. 2032-2037 között le kell állítani Paks1 blokkjait, és Paks2 bukásával alig látszik, hogy mivel fogjuk tudni helyettesíteni a kieső 2000 MW kapacitást.

A magyar kormány a paksi paktummal és Paks2 minden racionális megfontolással szembeni erőltetésével hazárdjátékot játszott az ország ellátásbiztonságával, és most nem csak ők vesztettek, hanem az egész ország kerül bajba.

„Követelem, hogy a kormány ismerje be a hibáját, és az ellenzéki szakértők bevonásával, azonnali hatállyal állítson fel egy munkacsoportot, amely megvizsgálja, hogy a Paks2 projekt kútba esésével hogyan lehet biztosítani Magyarország energiaellátását a 2030-as évtizedre. Ennek fényében a munkacsoport tervezze újra a magyar helyreállítási terv és a következő hét évre szóló operatív programok tervezetét, a magyar ellátásbiztonság megteremtésének szolgálatába állítva őket” – írja Jávor Benedek, felsorolva a konkrét lépéseket, köztük azt, hogy azonnal csoportosítsák át a Paks2-re szánt forrásokat a megújulók és az energiahatékonysági beruházások támogatására. Azt is követeli, hogy legyenek személyi következményei a többi között Süli Jánossal, Lázár Jánossal és Bencsik Jánossal szemben és kérjék számon a magyar energiabiztonságot megrendítő Paks2 beruházás erőltetését a fő felelősökön.

Forrás: Hírklikk