A Szijjártót lebuktató fotóst is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel

HírKlikk 2021. szeptember 21. 09:24 2021. szept. 21. 09:24

A Pegasus-botrány újabb fejezetét tárta a nyilvánosság elé a Direkt36 a Telexen megjelent cikkében – írja a Magyar Narancs. Az oknyomozó portál írása szerint a Magyar Narancs munkatársa, Németh Dániel fotós telefonjait is feltörték a kizárólag állami szervek által használt, az izraeli NSO nevű cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftverrel. Ő volt az, aki tavaly lefotózta a Szíjj László luxusjachtján  pihenő Szijjártó Pétert az Adrián.

Németh Dániel az elmúlt évek számos nagy tényfeltáró projektjében vett részt, ám neve mégis csak szűk körben ismert, mivel tudatosan kerüli a nyilvánosságot és a szereplést. Ez a feltűnés-mentesség segíthette abban, hogy a luxuséttermekben tárgyaló, jachtokon nyaraló politikusokat és kormányközeli üzletembereket hosszú éveken keresztül szinte észrevétlenül tudja lefényképezni – olvasható a cikkben.

Ő készítette 2012-ben a Narancs híres címlapfotóját az épp a befolyása csúcsán lévő Simicska Lajosról. Szintén ő fotózta le később azt is, amikor a miniszterelnök veje, Tiborcz István az FBI-körözés alatt álló Gaith Pharaonhoz kötődő üzletemberekkel tárgyalt, vagy amikor Orbán Ráhel egyeztetett Adnan Polat török milliárdossal a Gresham-palota teraszán.

A Direkt36 felidézi: az ő munkája az a több videófelvétel is, ami még 2016 végén jelent meg az Indexen. Ezekből derült ki, hogy Habony Árpád, Rogán Antal és Kertész Balázs – Rogán láthatatlanná vált intézőembere – rendszeresen találkozott Kertész belvárosi irodájában. Kertész gellérthegyi luxusvillájáról később további fotókat, sőt, még egy drónfelvételt is készített.

Németh Dániel volt az első, aki még 2016-ban felfedezte a NER-es elit vonzódását a jachtokhoz, amikor dokumentálta Mészáros Lőrinc és akkori felesége nyaralását az Artemy nevű hajón. 

„Amikor csak tud, vesz egy fapados repülőjegyet, hátha fényképezőgépével, drónnal és telefonjával felszerelkezve valamelyik kikötőben, vagy akár a nyílt tengeren le tudja fotózni az utasokat” – írják. Így sikerült drónfelvételek segítségével megörökítenie a Lady MRD fedélzetén 2018-ban annak tulajdonosát, Szíjj László milliárdost és vendégeit, 2020-ban pedig motorcsónakról készített felvételekkel Szijjártó Péter külügyminisztert. 

Németh Dániel telefonját akkor törték fel a kémszoftverrel, amikor Dél-Olaszországba utazott. Ahogy a Pegasus-botrányt kirobbantó oknyomozó portál írja, követte ugyanis a Lady MRD és a Mészáros Lőrinc által korábban is használt OE-LEM lajstromjelű Bombardier magángép útjait. Miután látta, hogy a Lady MRD a montenegrói Tivatból Nápoly felé veszi az irányt, gyorsan vett oda egy fapados jegyet.

Nápolyba végül éppen aznap, június 24-én érkezett meg, amikor a közeli üdülővárosban Mészáros Lőrinc és szűk köre is felbukkant. Mészáros újdonsült párjával, Várkonyi Andrea korábbi tévés műsorvezetővel az oldalán tűnt fel a Nápolyhoz közeli Amalfi belvárosában. A fotóriporter a következő napokban igyekezett felvételeket készíteni a jacht utasairól, de csak néhány olyan ember tűnt fel, akiket akkor elsőre nem ismert meg, ezért június 28-án egy esti géppel visszarepült Budapestre.

„Szinte azonnal el is kezdte ugyanakkor szervezni, hogy visszatér Dél-Olaszországba, de ennek során már tett több óvintézkedést. A következő útra például nem saját maga vette meg a repülőjegyet, hanem egy ismerősét kérte meg erre. Azért döntött így, mert tartott attól, hogy megfigyelhetik. Mint kiderült, nem volt alaptalan az aggodalma: a Citizen Lab és az Amnesty elemzései szerint július elsején, pár nappal Nápolyból való hazaérkezése után törték fel először a telefonját a Pegasus kémszoftverrel” – folytatja a megfigyelés történetét a lap. 

A telefon feltörése annak ellenére is megtörténhetett, hogy következő útjára nem az akkor éppen használt készülékét vitte magával, hanem egy korábbi telefonját, amihez egy feltöltős SIM-kártya tartozott. Ezt hónapokig nem használta, ezért az arra feltöltött pénz is elveszett, a kártya inaktiválódott. Július 4-én újraaktiválta ezt a kártyát, és pénzt is töltött fel rá. Mindez azonban nem sokat ért: másnap, július 5-én ugyanis a technikai elemzések szerint ezt a telefonját is megfertőzték a Pegasusszal.

A kémszoftver Németh mindkét telefonján július 9-ig futott, addig a napig, amíg el nem hagyta ismét Magyarországot, hogy repülőre szállva, kövesse tovább a dél-olaszországi partvidéket járó jachtot és utasait.

A technikai elemzés a Pegasus utolsó nyomát a július 9-re virradó hajnalon mutatta ki. Németh Dániel mindössze pár órával később szállt fel egy korai repülőre. Olaszországi tartózkodása alatt a kémszoftver már nem volt aktív a telefonján. Nem világos, miért szűnt meg a megfigyelés az utazás során, de lehetséges, hogy technikai korlátai voltak. Az NSO-ról tudott, hogy az ügyfelek számára nem engedélyezi, hogy a világ minden pontján végezzenek megfigyeléseket.