A szlovák kormányfő bocsánatot kér a szlovákiai magyaroktól

HírKlikk 2020. június 5. 17:25 2020. jún. 5. 17:25

„Nem vagyunk ellenségek” – írta a kormányfő, Igor Matovic a Facebook-oldalán. „Építsük Szlovákiát mindannyian – szlovákok, magyarok, romák és ruszinok – együtt”, tette hozzá.

Igor Matovic pénteken tette közzé hivatalos Facebook-oldalán bejegyzését, amelyben megszólította a szlovákiai magyarokat és a szlovákokat is, írja a HVG.

„Kedves barátaim, akiknek fontos a békés szlovák-magyar együttélés Szlovákiában, őszintén bocsánatot szeretnék kérni tőletek azokért az igazságtalanságokért, amelyek azért értek benneteket, hogy nem adtátok fel az anyanyelveteket” – kezdte a bejegyzését a szlovák kormányfő. Leírta, hogy azon szlovákok számára szintén megértést kér, akik hasonló helyzetben szenvedtek a történelmi Magyarországon.

Matovic utalt A magyar nemzeti közösség memoranduma című dokumentumra, amit a Magyar Közösség Pártjának (MKP) küldöttségétől kapott, valamint megemlítette az általa kezdeményezett keddi találkozót, ahol Trianon századik évfordulójának alkalmából, fogadta a pozsonyi várban a szlovákiai magyar politikusokat és közéleti személyiségeket. A kormányfő bejegyzésében megjegyezte, hogy szerinte az MKP „visszaélt a helyzettel” azzal, hogy átadta a dokumentumot, amiben a felvidéki magyar közösségek gyarapodását és fennmaradását segítő intézkedéseket kérnek. Matovic a keddi találkozónak azt a címet adta, hogy: „A múltat nem mi írtuk, a jövő a kezünkben van” és posztjában hozzátette, hogy a magyarok és a szlovákok nem ellenségek, hanem közeli testvérek, csak éppen más nyelvet beszélnek.

„Építsük Szlovákiát mindannyian – szlovákok, magyarok, romák és ruszinok – együtt. Nézzünk előre, mert a folyamatos hátrafelé nézéstől csak megfájdul az ember nyaka” – zárta bejegyzését a kormányfő.

Forrás: HVG