A szlovák kulturális miniszter átíratja a szlovák himnuszt

HírKlikk 2024. október 23. 19:05 2024. okt. 23. 19:05

A feladattal megbízott zeneszerző „monumentális, szigorú és fenséges” zeneművet képzelt el.

A szlovák kormány szerdai ülése előtt kiderült, hogy Martina Šimkovičová kulturális miniszter a szlovák himnusz zenéjének megváltoztatásán dolgozik – írja a pozsonyi Denník N magyar nyelvű kiadása, a Napunk nyomán a hvg.hu.

Az új változat elkészítését Oskar Rózsa karmesterre bízták, aki a lap szerint már korábban is részt vett állami feladatokban, de tagadja, hogy politikai megrendelést teljesítene. Azt mondta, nem tetszett neki a hivatalos verzió, ami „olyan, mintha egy fúvószenekar adná elő”, az új változat ötletét pedig már 2011-ben előadta a kulturális minisztériumban, de akkor nem voltak rá vevők. Az új himnuszt egy szimfonikus zenekarral, egy nagy vegyes karral és két gyermekkórussal, valamint a kulturális miniszter személyes felügyeletével rögzítették.

Az Új Szó is idézi Rózsa nyilatkozatát, amelyben a zeneszerző elmondta: megtartotta az eredeti zenei motívum lényegét, de a tempót kicsit lelassította. „Az elrendezés monumentális, szigorú és fenséges, a végén pedig két meglepetés is van” – magyarázta.

Az egyelőre nem derült ki, hogy mennyibe kerül a projekt, de azt tudni lehet, hogy a koncepcióért 9950 eurót (négymillió forint) fizetett a kulturális minisztérium.

A himnusz megváltoztatásának ötlete ugyanakkor a szlovák kormányon belül sem aratott osztatlan sikert, a Hlas kormánypárt képviselője, Richard Raši pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy most nem ez a szlovákok legnagyobb problémája.

Az új változatot január elsején mutatják be.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom