A szomszédok is követhetik a német példát

HírKlikk 2024. szeptember 16. 15:20 2024. szept. 16. 15:20

Dominóhatás veheti kezdetét, ha a németek holnaptól ismét ellenőrzik a belépni kívánókat az összes határon, bár még egyáltalán nem tudni, mit jelent az, hogy nem fogadnak be migránsokat. De a fejlemény alighanem Ausztriát érinti a legjobban. Az osztrákok egyébként a legtöbbször követik a német példát menekült-ügyben és a hullám utána megy tovább, délkelet felé.

Pontosan így történt, amikor az osztrák határőrség visszaállította az útlevélvizsgálatot a magyar és a szlovén határon. És most a közelgő választás miatt nem csupán a német, hanem az osztrák kormány is nyomás alatt áll. Félő, hogy mindkettőt megbüntetik a rendezetlen bevándorlás miatt, közben osztrák földön szárnyal a szélsőséges FPÖ.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a bejelentések drámaibban hangzanak, mint amennyire súlyosak a valóságban. A németek nem könnyen fordíthatnak vissza bárkit is a határokon. Az osztrákok pedig megfelelő konzultáció után jogos esetekben kénytelenek lesznek visszavenni bizonyos embereket.

Magyarország, amely egészen kemény migránspolitikát visz, jó ideje közölte, hogy egyetlen olyan menedékkérőt sem fogad vissza, akit nyugatról toloncolnak ide. A hírhedt határkerítés ugyanakkor nem leküzdhetetlen. Az országban nem lehet menedékért folyamodni. Ezért szabott ki 200 millió eurós büntetést az Európai Bíróság, megfejelve napi egymilliós késedelmi kamattal.

Ausztria lemondott arról, hogy elítélje a magyar gyakorlatot, inkább 40 rendőrt vezényelt a közös határ túloldalára, akik a magyar kollégákkal együtt igyekeznek kiszűrni a határsértőket. Két év alatt 200 embercsempészt és 2700 migránst fogtak el.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom