A tanárok kérik az iskolák bezárását

HírKlikk 2020. október 30. 18:00 2020. okt. 30. 18:00

A pedagógusok aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert nem érzik magukat biztonságban.

A Mérce vette észre a Szakszervezetek.hu-n, hogy a pedagógusok petícióba kezdtek az iskolák bezárásáért.

Az aláírásgyűjtés azért indult, mert – ahogyan arra az oktatási intézmények dolgozói felhívták a figyelmet – nem érzik magukat biztonságban az iskolákban, és úgy gondolják, az őszi szünet végeztével, ismét megugrás várható az ottani koronavírusos megbetegedések számában.

A tanárok többek között azzal érvelnek, hogy nem egységes az eljárásrend és előfordult olyan, hogy egy óvodapedagógus pozitív PCR- tesztjét semmilyen intézkedés nem követte, még a gyermekek szüleit sem értesítették róla.

A petíció értelmében, az alsó tagozatokban nem függesztenék fel a személyes oktatást, csak a felső tagozat, illetve a gimnáziumok és felsőoktatási intézmények lennének érintettek.

A pedagógusok szerint, gazdasági oldala is van a kérdésnek, ugyanis az iskolai megbetegedések miatt, sok szülő, családtag is karanténba kerülhet, ami rengeteg munkakörben munkaképtelenséget jelent.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt nyilatkozta, a pedagógusok azért is félnek a megbetegedéstől, mivel csupán a megkérdezettek 6,5 százaléka kapta meg a neki járó táppénzt, mindenki más mindössze 60 százalékot.

„A kormány azért nem teszi nyilvánossá a listát, mert így nehezebb bizonyítani, hogy foglalkozási megbetegedésről van szó, tehát a 100 százalékos táppénz sem járhat a tanároknak” – írja a PDSZ.

Forrás: Mérce