A TASZ az Alkotmánybírósághoz fordul Pankotai Lili indokolatlan büntetése miatt

HírKlikk 2023. október 20. 14:05 2023. okt. 20. 14:05

A Társaság a Szabadságjogokért szerint ugyanis egy tüntetés bejelentési kötelezettsége nem kérhető számon akkor, ha egy gyűlés spontán szerveződik. A TASZ szerint Pankotai Lili kipécézése és folyamatos bírságolása indokolatlan, és bizonyára azt a célt szolgálja, hogy a diákokat elriassza a tüntetésektől.

A tiltakozó akciók miatti megtorlások, sőt, már a tiltakozó polgárok ellen indított eljárások is hatással lehetnek nemcsak arra, akit érintenek, hanem mindenkire, aki azon gondolkodik, hogy felemelje-e a szavát valamilyen ügyben. Ezért különösen fontos, hogy fellépjünk az ellen, ha el akarja hallgattatni a hatalom a tiltakozókat – írja TASZ a támogatást kérő levelében.

Pankotai Lili a diáktüntetések egyik legismertebb arca. Egy éve, 2022. október 23-án állt először színpadra egy tüntetésen, és hiába üldözték el pécsi iskolájából emiatt, azóta is rendszeresen részt vesz az oktatási mozgalom eseményein, és nem fél kimondani, mennyi baj van az oktatási rendszerben, az országban. A tiltakozások egyik fontos szereplőjeként kiszúrta magának a rendőrség is. Azóta, hogy a diáktüntetők először vonultak a Miniszterelnökség elé, rendszeresen bírságolják meg Pankotai Lilit azon az alapon, hogy ő a felelős a Karmelita előtti be nem jelentett tüntetésekért. Ha senki nem áll a tiltakozások élére, a rendőrség akkor is rendszeresen őt sújtja bírsággal. Az április 24-i vonulás miatt százezer, a május 3-i miatt százötvenezer, a szeptember 15-i miatt pedig már kétszázezer forintos bírságot szabtak ki rá, mondván, hogy sorozatban követett el jogsértéséket. Egy ismert szereplő folyamatos bírságolása üzenet a többi diáknak, és úgy általában az oktatás helyzete miatt tiltakozóknak: ha nem vagy hajlandó meghúzódni a tömegben, büntetésben lesz részed.

A TASZ szerint Pankotai Lili kipécézése és folyamatos bírságolása indokolatlan, ezért a volt iskolája ellen indított személyiségi jogi per mellett segítséget nyújtanak neki a szabálysértési ügyekben is. Lili nem hagyja magát elhallgattatni, ők pedig abban segítenek neki, hogy a véleménye miatt ne sújtsa aránytalan megtorlás.

Pankotai Lili első szabálysértési ügye nemrég zárult le a bíróságon, ahol a bírság összegét sikerült jelentősen mérsékelni. Itt azonban nem állnak meg, mert az alkotmánybírósági és nemzetközi emberi jogi sztenderdek szerint a bejelentési kötelezettség nem kérhető számon akkor, ha egy gyűlés spontán szerveződik. Ezért az Alkotmánybíróság előtt is megtámadják Pankotai Lili bírságolását, és a többi, diáktüntetők ellen indított eljárásban is azért dolgoznak, hogy a hatalom ne félemlíthesse meg a magukért és másokért kiálló polgárokat.

Az október 23-i tüntetésen ezúttal is jelen lesznek a TASZ jogi megfigyelői, és forródrótjuk (+36 30 722 3356) is élni fog, hogy szükség esetén azonnali jogi segítséget nyújthassanak a szervezőknek és a résztvevőknek.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom