Álhíreket terjeszt az ukrán F-16-osokról az orosz propaganda

HírKlikk 2024. szeptember 23. 14:05 2024. szept. 23. 14:05

Az orosz propaganda egy percet sem pihen, a napokban kiemelt kampányt folytattak azzal kapcsolatban, hogy az ukrán légierő F-16-os vadászgépeitől és annak pilótáitól nincs miért tartaniuk az oroszoknak. A kampányt egy amerikai tábornok kiforgatott nyilatkozatára alapozták.

Egy Kreml-közeli Telegram csatornán többször is arról írtak, hogy az F-16-osokkal Kijev képtelen megfordítani a háború menetét. Hogy a posztoknak legyen némi súlyuk, a propagandisták James Hecker, az amerikai légierő európai és afrikai parancsnokának szavait idézték, aki az amerikai Air and Space Forces Association konferenciáján azt mondta, hogy „az ukrán haderő nem tervezi az F-16-os vadászgépek bevetését kockázatos ítélt hadműveletek során, mivel a pilóták még kezdőknek számítanak a gépek irányításában". A posztokban arról is értekeznek, hogy az Ukrajnának adott F-16-osok hidegháborús vadászgépek voltak, a csatatéren való hatékonyságuk pedig az ukrán propaganda szüleménye – írja az Euronews.

Kezdjük az amerikai tábornokkal, akinek a szavait kiragadták a szövegkörnyezetből. Tényellenőrző cikkében a KyivPost emlékeztet, hogy Hecker valóban mondott ilyet, viszont ezt magánvéleményként közölte, és hozzátette, hogy a gépek bevetéséről szóló döntés természetesen Ukrajnáé. Másodszor pedig: az F-16-os repülők távolról sem elavultak, noha az kétségtelen, hogy a hidegháború vívmányai: 1974-ben hagyták el először a kifutópályát, és 1978 óta vetik be őket éles helyzetben. A típust az elmúlt 46 év során folyamatosan fejlesztették, technikai eszköztárát pedig állandóan újították.

Jehor Cserniev, a NATO Parlamenti Közgyűlésébe delegált ukrán küldöttség vezetője szerint Ukrajna olyan vadászgépeket kapott nyugati szövetségeseitől, amelyeket a legmodernebb repüléstechnikai eszközökkel, radarokkal és rakétákkal szereltek fel.

A Defense Express hírügynökség szakemberei mélyre mentek az Ukrajnának adott vadászgépek vizsgálatában. Jelentésükben (többek közt) azt írták, hogy az F-16-osokban megtalálható az úgynevezett ECIPS/CJS modul, mely az egyik legmodernebb, a gép biztonságát szolgáló elem: egyrészt képes megzavarni az ellenséges radarokat, másrészt észleli a gépre kilőtt rakétákat.

Az orosz narratíva időzítése azért is meglepő, mert az ukrán F-16-osokról nemrég még a Kreml-közeli propagandisták „vadászgép-szakértőjeként is jegyzett" Alekszej Zaharov is elismerően írt, amikor közölte, hogy azokat az amerikai légierő speciális elektronikus egységgel szerelte fel.

Ezzel együtt nem ez volt az első eset, amikor a Kreml az ukrán haderő képességeit próbálta hitelteleníteni, vagy fegyvereiket hatástalannak beállítani. Ha csak az F-16-osok ügyét nézzük: pár hónapja arról kezdtek álhírkampányba Oroszországban és nyugati országokban is, hogy az ukrán F-16-os pilótái nem kaptak megfelelő kiképzést az Ukrajnával szövetséges országok katonáitól.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom