A teljes felsőoktatásban új finanszírozási rendszert vezetnek be

HírKlikk 2021. március 3. 11:58 2021. márc. 3. 11:58

Vagyis nemcsak a modellváltásban érintett egyetemek élete változik meg. A következő tanévtől a teljes felsőoktatási rendszerben új finanszírozási rendszert vezetnek be.

Ősztől háromlábú finanszírozás jön az egyetemeken, míg eddig az állami támogatás jórészt a felvett diákok számától függött, a jövőben meghatározó szempont lesz a tudományos, kutatási tevékenység és az infrastruktúra fenntartása is – írja a Magyar Nemzet.

Az új finanszírozási rendszerben külön támogatás vonatkozik az oktatás költségeire (továbbra is hallgatóarányos elosztásban), az üzemeltetésre, vagyis az épületek fenntartásának fedezésére és a tudományos, kutatási tevékenység finanszírozására. A lap szerint az osztrák mintán alapuló megoldásnak az célja, hogy a felsőoktatási intézmények versenyképesebbé váljanak.

„A szereplőket az objektíven mérhető és számon kérhető minőségi és mennyiségi teljesítményelvárások meghatározásával teszik érdekeltté a hatékonyság és a minőség javításában” – közölte a lappal az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Hozzátette, hogy a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van, de szerinte biztos, hogy az egyetemek gazdálkodása kiszámíthatóbbá és stabilabbá válik.

A megítélt állami támogatás nemcsak az adott költségvetési évre szól majd, hanem az állam a felsőoktatási intézményekkel 15-20 éves keretszerződéseket köt, amelyben kijelöli a fő fejlesztési irányokat, és ezen belül rövidebb, három-öt éves ciklusokra szóló finanszírozási megállapodásokat hozna létre, így az egyetemek hosszabb távra tudnak tervezni.

Forrás: Magyar Nemzet