A tűzijáték és a Szent István-fesztivál ismét belobbanthatja a járványt

NVZS 2020. június 17. 17:17 2020. jún. 17. 17:17

„Hogyan tudja a kormány garantálni a szükséges szociális távolságtartást az augusztus 20-i tűzijáték és a többnapos fesztivál alatt?” – teszi fel a kérdést Falus Ferenc, aki szerint azt sem tudják majd elérni, hogy mindenki valóban viselje a maszkot, ráadásul  a védelmet biztosító módon, azaz szabályosan. „Láttuk, hogy a Magyar Kupa döntőjében, a fociszurkolók hogyan viselkedtek” – fűzte hozzá. A tömegrendezvények nagyon veszélyesek, az USA-ban is a tüntetések után robbant be ismét a járvány, ahogy Madridban is a március 8-i nőnapi demonstrációt követően. Ráadásul azt sem lehet megmondani, hogy mikor jön a pandémia második hulláma. Kínában már a küszöbön áll, ha át nem lépte azt.

Miközben idehaza minden jel szerint lassan kifelé tartunk a koronavírus-járványból (legalábbis annak első hullámából), a világ több pontján újra elkezdett romlani a helyzet. Köztök Kínában, ahol megjelent a második hullám, amelynek nyomán Peking súlyosabb fokozatúvá nyilvánította a kockázatot, ismét bezárta az iskolákat, felkérte az embereket, hogy újra dolgozzanak távmunkában – jelentették a hírügynökségek. A hatóságok közlése szerint, újabb 58 új fertőzöttet regisztráltak (ezzel egy hét alatt 137 új esetet). A hullám egyébként ismét egy piacról indult ki. 

Közben Új-Zélandon is történt megbetegedés – 24 nap óta az első. Pontosabban, az első kettő. Mindkét fertőzött egyébként most tért vissza Angliából, a karantént azonban megszegték – egy haldokló hozzátartozójukat látogatták meg (ami megengedett a szabályok értelmében).

Ennél sokkal súlyosabb a helyzet az Egyesült Államokban, azon belül is azokban az államokban, ahol lazítottak a szigoron. Arizonában, Floridában és Texasban kedden több mint kétezer új esetet jelentettek – az eddigi legnagyobb napi növekedést produkálva. 

Európában, s azon belül Magyarországon javul a helyzet – ahogy arról a Hírklikk is nap, mint nap beszámol. A legfrissebb: meghalt újabb két beteg, és eggyel, 4078-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, miközben egy új fertőzöttet regisztráltak.

Nem nyugodhatunk meg

Ez megnyugtatónak hangzik, ám megnyugodhatunk? Vagy esetleg fennáll annak a veszélye, hogy akár Kínából érkezve, akár egyéb okokból ismét belobban a járvány? Kell-e továbbra is félnünk? – kérdeztük a járványügyi szakértőtől, Falus Ferenctől. 

„Igen, kell” – reagált velősen a korábbi országos tisztifőorvos, aki szerint semmilyen biztosíték nincs arra nézve, hogy nem jön egy második hullám, illetve azt sem lehet megjósolni, hogy ha jön, mikor. „Részben, mert vannak úgynevezett szuperfertőzők (meg nem betegedett vírushordozók), részben, mert a lazítások és a maszk viselésének lazulása miatt, ismét nőhet a fertőzöttek száma” – mondta. 

A tömegrendezvények is a helyzet romlásának az irányába hatnak – hívta fel a figyelmet Falus. Példaként említette Kaliforniát, ahol a tüntetéseken sokan maszk nélkül vesznek részt, s heti 10-15 százalékkal nő is az új fertőzöttek száma. Vagy emlékezzünk csak arra, hogy Madridban azután tört ki a járvány, hogy március 8-án óriási nőnapi tüntetést tartottak.

A tűzijáték, mint rizikófaktor

„Ha a kormány sok-sok milliárdért fesztivált és tűzijátékot akar, finanszírozni persze tudja, de nem biztos, hogy garantálni képes a szociális távolságtartást, s azt, hogy a résztvevők mindegyike viselje is a maszkot, pláne, hogy a védettséget biztosító, szabályos módon, s nem csak odabiggyesztve az orrára” – szögezte le. Az már persze más kérdés – fűzte hozzá –, hogy ennek a pénznek  – kiváltképpen így járványidőszakban – ezer jobb helye lenne.

Rossz a tapasztalat: „láttuk, hogyan alakult a szociális távolságtartás a Magyar Kupa döntőjében” – mondta. 

S még egy szempontra felhívta a figyelmet: félő, hogy az emberek óhatatlanul lazábban fogják majd fel a védekezést, hiszen nyáron vélhetően nem fog romlani a járványügyi helyzet, s ezért nagyobb biztonságban érzik majd magukat.

Azért ne pánikoljunk!

„Az igazán aggasztó persze az lenne, ha a vírus szerkezete megváltozna, de eddig nem nagyon mutálódott” – mondta Falus Ferenc. Igaz, arról már érkeztek hírek, hogy a pekingi vírustörzs nem egészen olyan, mint az eddigi volt, de ezek egyelőre meg nem erősített hírek csupán. „Olyan tudományos cikket még nem olvastam, amely a genomban, és az élettani működés hatásában nagy eltérésről számolna be” – fűzte hozzá a járványügyi szakértő.