A Vadászkiállítás közeledtével Semjén ötmilliárddal tolta meg a turisztikai kiadásokat

Harkai Péter 2021. augusztus 28. 07:37 2021. aug. 28. 07:37

Míg Orbán távol van, a gazdaság-újraindítási programok előirányzatából történő átcsoportosításról szóló kormányhatározatban átütemezett 5 milliárd forintot turisztikai fejlesztésekre a miniszterelnök-helyettes.

A csütörtöki Magyar Közlöny szerint egészen pontosan 4 998 920 445 forintot csoportosított át Semjén Zsolt a gazdaság-újraindítási program alapjából a „Turisztikai fejlesztési célelőirányzat egyéb működési célú, III. negyedéves kiadásaira”. 

Éppen erre az időszakra időzített a szeptember 25 és október 14 között az 55 milliárd forintból felújított Hungexpo területén megtartandó, 2700 forintos napijeggyel és egymillió látogatóval tervezett „Egy a Természettel” elnevezésű Vadászati és Természeti Világkiállítás. Ez a Semjénnel szorosan összeforrt, eddig közel 80 milliárdos összköltségű gigaprojekt, még ha a legoptimálisabb számokkal és összegekkel is kalkulálunk a kiállítás bevételét illetően, az is a most egy tollvonással átcsoportosított ötmilliárd felét, ha elérné.

Kovács Zoltán, a kiállításért felelős kormánybiztos pár napja éppen arról beszélt, hogy szerinte az egész ország érdeke a vadászati kiállítás, hiszen élénkíti a hazai turizmust, és ötven éve nem volt ilyen rendezvény Magyarországon. Kovács szerint maga a vadászkiállítás nem is olyan drága, mivel 17 milliárdra volt tervezve s ezt az összeget „sikerült is tartani”. Az eseményhez kapcsolódó 55 milliárd forint a Hungexpo felújításához kellett, ahol már több évtizede nem történtek fejlesztések. Valamint itt rendezik majd a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az év elején már juttatott 6,2 milliárdot a rendezvény és a felvezető események szervezési feladataira. Május közepén pedig a kommunikációs feladatokra további 500 milliót kaptak Balásy Gyula cégei, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. Ez utóbbiaknak köszönhetően, Balásy már eddig is több tízmilliárdos megbízásokat tudhat maga mögött az elmúlt években a kormányzati kommunikáció megbízásaiból.