A választás a demokrácia ünnepe, az előválasztás pedig az előünnepe

HírKlikk 2021. június 12. 16:45 2021. jún. 12. 16:45

Civilek nélkül sem előválasztás, sem sikeres ellenzéki közélet nincs – mondta a KlikkTv-ben Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke. A pártoknak és a civileknek ki kell egészíteniük egymást, mert a pártok önmagukban nem elégségesek. A közélettel foglalkozó civilek közelebb vannak az emberekhez, jobban érzik a problémáikat és az a feladatuk, hogy ezt ismertessék a pártokkal. Az ügyvéd beszélt még a kormány gondolkodásáról a Fudan Egyetemmel kapcsolatban és arról, hogyan szeretnének arcvesztés nélkül kihátrálni.

Magyar György szerint fontos, hogy a Civil Választási Bizottság magába olvaszt nyolc-tíz olyan civil szerveződést, amelyeknek jelentőségük és szerepük van az előválasztások segítésében. A bizottságnak most ugyanaz a feladata, mint 2019-ben a főpolgármester-választáson volt: segítsenek a lebonyolításban, a hitelesítésben és megszámolják a szavazatokat.

Szerinte a 106-ból egy-két körzet van, ahol nem lesz verseny az előválasztáson, de még ott is előkerülhetnek új jelöltek. Mint mondta, az a jó, ha vannak vetélytársak, de nem kell öt-hat jelölt, két-három is elég, sőt, abban sincs semmi, ha egyes pártjelöltek beállnak egy másik mögé.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ahol véletlenül nem lesz verseny a képviselőjelöltek között, ott is el kell menni az előválasztásra, mert a miniszterelnök-jelöltre mindenképpen voksolni kell.

Nem gondolja, hogy a Fidesz „megtrollkodja” az előválasztást, mert senki nem tudja eltalálni, hogy ki a jó jelölt. Hozzátette: „miden jelölt jó.”

Magyar György 5-600 ezres részvételre számít országosan. „Nagyon sok múlik a kampányon, nagyon sok múlik a vitákon, nagyon sok múlik a kommunikáción.”

Az előválasztásnak van három, nagyon fontos tartalmi része:

  • aktivizál – felállítja az embereket, akik részt vesznek a voksoláson;
  • legitimál – háttérbiztosítékot kaphat a jelölt;
  • tematizál – nem kullog mindig a központi előterjesztések mögött az ellenzék, mert lesz saját mondanivalója az embereknek.

„A választás a demokrácia ünnepe, az előválasztás pedig az előünnepe.”

A Fudan Egyetem ügye szerinte most nagy fejfájást okoz a Fidesz-oldalon. Űgy látja, hogy ebből nem lesz könnyű kihátrálni nekik, „jól belesétáltak.” Egyes Fidesz-közeli információk szerint, ezek az egyeztetések nem most kezdődtek, a kínaiakkal való megállapodás nem most indult és „nem is annyira Kína preferálta ezt a kérdéskört, sokkal inkább a magyar kormány próbálta elővezetni.”

Nem jött be – tette hozzá, olyan ellenállást tapasztalnak, amiből muszáj lesz nekik kicsit hátralépni. Politikai lózungnak tartja a népszavazási ígéretet, mert addigra megkötik a szerződéseket.

Magyar György szerint „van abban valami, amikor Magyarország kormánya visszautasítja az Európai Bizottság ajánlatát és nem veszi fel a jelentős mértékű kedvezményes hitelt és nem lép be az Európai Ügyészségbe, mert nem szereti, ha őt ellenőrzik. Inkább elmegy egy olyan szférába, amibe nem látunk bele.” Hozzátette: ha lesz kormányváltás, akkor ezek nyilvánosak lesznek. Ahogy a Paks 2, a kínai Fudan-szerződés, de akár a Budapest-Belgrád vasútvonal is.

„Nem lehet ezt az emberek háta mögött csinálni.”

Reagált Fürjes Balázs államtitkár szavaira is, miszerint nincs még semmi eldöntve. Emlékeztetett: a törvényjavaslat ott van a parlament előtt, csak olyat kell mondani, ami tetszik az embereknek.

„Megkötött szerződésből kisétálni borzalmasan nehéz, utána erről népszavazást tartani, eső után köpönyeg.”

Forrás: Hírklikk