A választási bizottság elutasította az eutanázia ügyében kezdeményezett népszavazást

HírKlikk 2024. február 1. 19:20 2024. feb. 1. 19:20

Nem lehet népszavazást tartani az aktív eutanáziáról, csütörtök délutáni ülésén elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő Karsai Dániel alkotmányjogász testvérének két népszavazási kérdését.

A bizottság nyolc tagja szavazott a két népszavazási kérdés elutasításáról, míg négy tag a hitelesítés mellett foglalt állást – írja a Telex.

Karsai egy kisebb orvosi beavatkozás miatt nem tudott részt venni az NVB ülésén. A Momentum fél négyre megmozdulást szervezett a Nemzeti Választási Iroda épülete elé, hogy nyomást helyezzenek a bizottságra. Nagyjából 20-30 párttag és aktivista jelent meg, és egy molinót feszítettek ki Népszavazást az életvégi döntésről! címmel. Az ülésen Bedő Dávid és Tompos Márton momentumos képviselők mellett ott volt Szabó Tímea is, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője.

A két kérdés így szól:

  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?
  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Sasvári Róbert, az NVB elnöke arra hívta fel a bizottsági tagok figyelmét, hogy beadott kérdések nem az eutanáziáról szólnak, hanem az asszisztált öngyilkosság büntethetőségének szabályozásáról és mértékéről. Előterjesztésében azt javasolta a bizottságnak, hogy mindkét kérdést utasítsa el a bizottság.

Forrás: Telex