A választásokig nem derül ki semmi a fideszes Szabó Zsolt eltitkolt milliárdjáról

Zutyu 2022. március 10. 17:03 2022. márc. 10. 17:03

Az ügyészség már másodjára függesztette fel egy teljes évre a nyomozást, állítólag azért, hogy jogsegély kérelem keretében tájékozódjon a fideszes politikus eltitkolt milliárdjáról. 

Az igazságszolgáltatás malmai meglehetősen lassan őrölnek. Még a 2018-as választási kampányban írt cikket arról az akkor még ellenzéki hangvételű Magyar Nemzet, hogy a birtokában lévő dokumentumok alapján, több mint 4,8 millió dollárt, azaz bő 1,2 milliárd (1200 millió) forintot tart egy offshore számlán Szabó Zsolt fideszes képviselő és felesége.

A lap az azóta elérhetetlen cikkében azt írta, hogy a papírokban feltűnt offshore közvetítő cég, a Fidelity és az annak nevében aláíró személyek, valamint a közjegyző is valós személy. A cég számlájának éves fenntartási költségét, 300 dollárt 2017. év végéig fizették meg, ezért a Belize Bank zárolta a betétet és azt a pénz befizetésével lehetne feloldani. A Magyar Nemzet szerint Szabó Zsolték családi vállalkozása a belize-i dokumentumokon szereplő hatvani címre van bejegyezve.

Az ügyben a cikk alapján azonnal feljelentést tett Tóth Bertalan az MSZP társelnöke és szokatlan módon, az ügyészség nem is söpörte le azonnal az ügyet az asztalról. Először feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd nyomozni kezdtek az ügyben jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. 

Az eljárás azonban meglehetősen döcögve haladt: a Központi Nyomozó Főügyészség jogsegélykérelem keretében a belizi igazságügyi szervekhez fordult annak tisztázására, valóban Szabó Zsolt és felesége pénzéről van-e szó. A válasz beérkezéséig egy évre, vagyis 2020. szeptemberéig felfüggesztették az ügyben indult nyomozást. Az egy év letelt, de semmi sem történt az ügyben, viszont újabb levelet kapott Tóth Bertalan, amiben arról értesítették, hogy az elmúlt 12 hónapban nem kaptak választ Belize-ből megkeresésükre, ezért újabb jogsegélykérelemmel éltek. Egyúttal további 12 hónapra, 2022. november végéig felfüggesztették a nyomozást. Ez azt jelenti, hogy a milliárdos vagyon eltitkolása ügyében 2022. novemberéig nem várható nyomozati cselekmény, vagyis a választásokig már biztosan nem derül ki az igazság Szabó Zsolt eltitkolt milliárdjáról. 

Szintén nem kapkodnak a hatóságok a Szabó választókörzetét érintő visszaélések kapcsán. Az még 2020 szeptemberében derült ki, hogy a rendőrség nyomozást rendelt el Szabó Zsolt fideszes képviselő Hatvan központú választókörzetében történt közbeszerzésekkel kapcsolatban. A feljelentést Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette, akit akkor még a területileg illetékes Heves Megyei Rendőr-főkapitányság értesített a vizsgálat elindításáról, de immár a BAZ megyei hatóságok vizsgálódnak. Utoljára tavaly októberben adott hírt arról a 24.hu, hogy már házkutatás is történt a TOP-os pályázatokkal kapcsolatban indult nyomozás keretében.