A válság kezelésében kulcsfontosságú a nemzetközi együttműködés

HírKlikk 2020. április 16. 20:42 2020. ápr. 16. 20:42

A koronavírus-járvány okozta súlyos válság kezelése érdekében, kulcsfontosságú a nemzetközi együttműködés, mert egyetlen állam sem képes egyedül megbirkózni a válsággal és annak következményeivel – hangsúlyozták az Európa Tanács, a NATO, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűléseinek elnökei csütörtökön.

Közös nyilatkozatukban a közgyűlések elnökei aggodalmukat fejezték ki a járvány gazdaságot, egészséget és biztonságot érintő veszélyei, valamint annak pusztító hatásai miatt a társadalomra, a demokráciára, és az alapvető jogok betartására.

Aláhúzták, a nemzeti parlamentek fontos szerepet játszanak a demokratikus értékek és az alapvető szabadságjogok védelmében, valamint hozzájárulnak a közbizalom erősítéséhez. Ezért elengedhetetlen, hogy a válság során továbbra is a gazdaságot segítő csomagok elfogadásával, közegészségügyi intézkedésekkel járuljanak hozzá a járvány elleni küzdelemhez, és továbbra is biztosítsák a demokratikus ellenőrzések  rendszerének működését.

Az elkövetkező hónapokban a tagállamok parlamentjeinek kulcsszerepet kell játszaniuk annak biztosításában, hogy a rendkívüli intézkedéseket megfelelően és a demokratikus normákkal összhangban hajtsák végre, továbbá, hogy a szabadságjogok korlátozásai arányosak és ideiglenesek legyenek, valamint, hogy a gazdasági segélyalapokat folyósítsák ott, ahol azokra szükség van – hangsúlyozta a nyilatkozat.

Szervezeteink készen állnak arra, hogy támogassák a nemzeti parlamenteket ezen erőfeszítések sikerében" – szögezte le a nyilatkozat.

Forrás: MTI/Hírklikk