A versenyhivatal elnöke bejelentette: hidat képzünk a nyugat-balkáni országok és a türk államok között

HírKlikk 2024. szeptember 30. 13:30 2024. szept. 30. 13:30

Hidat képzünk a nyugat-balkáni országok és a türk államok között – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke Isztambulban, az első alkalommal megrendezett Balkan Competition Platform konferencián.

A GVH honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint a Török Versenyhatóság által szervezett nemzetközi rendezvény célja, hogy a kölcsönös tudásmegosztás erősítésével és szakmai együttműködés kialakításával előmozdítsa a résztvevő országok versenypolitikai jogérvényesítésének fejlődését.

Az eseményen – a Török Versenyhatóság és a GVH elnöke mellett – részt vettek Albánia, Bosznia-Hercegovina, a Bulgária, Észak-Macedónia, Görögország, Koszovó, Montenegró és Románia versenyhatóságainak elnökei, illetve vezetői is.

Rigó Csaba Balázs a konferencián hangsúlyozta: „Magyarország és a magyar nemzeti versenyhatóság elkötelezett a konnektivitás, vagyis az összekapcsolódás mellett. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a blokkosodással szemben, egyfajta hidat képezzünk az egyes régiók és országok között. Célunk, hogy előmozdítsuk a partnerségen alapuló szakmai együttműködést és kölcsönös tudásmegosztást" – húzta alá GVH elnöke.

Úgy folytatták, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt partnerségi viszonyt ápol a balkáni országok, illetve a türk államok versenyhatóságaival is.

A magyar nemzeti versenyhatóság 2024 januárjában – illeszkedve Magyarország státuszához a Türk Államok Szervezetében – megfigyelőként csatlakozott a türk államok versenytanácsához, ez év áprilisában pedig kétoldalú együttműködési megállapodást is kötött a Török Versenyhatósággal – tették hozzá.

Mint írták, a GVH már közel két évtizede tölt be katalizátor szerepet a balkáni régió nemzetközi versenypolitikai együttműködéseiben. A hivatal és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2005 óta közösen működtet Versenyügyi Regionális Oktatási Központot (ROK) Budapesten.

Az oktatási központ az OECD és a GVH szakmai hátterére építve, oktatási és szakmai programok szervezésén keresztül nyújt támogatást elsősorban a közép-, kelet- és délkelet-európai országok számára a versenypolitika, versenyjog és a versenykultúra fejlesztése, valamint a versenyhatóságok munkájának elősegítése érdekében, hozzájárulva a kedvezményezett országokban a verseny javításához és ezzel a gazdasági fejlődéshez. A ROK révén Magyarország és a GVH vezető szerepet tölt be a régión belül az átmeneti gazdaságok fejlesztésében és technikai segítségnyújtás terén – részletezték.

A budapesti oktatási központnak több kedvezményezettje van, mind a türk államok között (Azerbajdzsán, Kazahsztán és a Kirgizisztán), mind a balkáni térségben (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró, Románia) – tették hozzá.

Rigó Csaba Balázs az isztambuli rendezvényen hangsúlyozta: „a GVH mintegy két évtizede a nyugat-balkáni versenyhatóságok szoros szakmai partnere, s ezért elkötelezett abban, hogy a saját eszközeivel előmozdítsa az érintett országok mielőbbi csatlakozását az Európai Unióhoz".

Közölték azt is, hogy a GVH – a magyar uniós elnökség hivatalos programjaként – október 22-én Budapesten rendezi meg az 50. Európai Versenynapot.

A nemzetközi eseményen a versenyjog legkiválóbb európai és hazai szakemberei vitatják meg a versenyképesség és a fenntarthatóság kapcsolatát a versenypolitikával, a digitális piacokról szóló jogszabály alkalmazásának eddigi tapasztalatait, továbbá a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeit, illetve kockázatait – írták.

A konferenciára a GVH a 27 uniós tagállam mellett, meghívta nyolc tagjelölt ország versenyhatóságát is, amelyek közül öt (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia) a nyugat-balkáni régiót képviseli majd – áll a közleményben.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom