A veszélyhelyzet fenntartása fontosabb, mint a járvány elhárítása

NVZS 2022. május 3. 07:03 2022. máj. 3. 07:03

„A kormánynak szüksége van különféle veszélyhelyzeti felhatalmazásokra, ezért nem akarja megfelelő mederben tartani a koronavírus-járványt, a lakosság egy része pedig szemmel láthatóan örül ennek” – reagált Falus Ferenc a Hírklikknek arra, hogy a kormány tudatta: „A kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól heti adatközlés lesz”. „Pillanatnyilag az adatszolgálatatás teljesen használhatatlan, nem a valós megbetegedések számát mutatja” – közölte a korábbi országos tiszti főorvos, aki – a többi között a háziorvosok beszámolóira hivatkozva – állítja, sokkal több a beteg, mint ahányan a statisztikákban szerepelnek. Megszűnt az ingyenes tesztelés, a legtöbben 5-14 nap alatt otthon is meggyógyulnak, s nem költenek drága tesztekre. Ennek azonban komoly, hosszú távú következményei lehetnek a lakosság egészére nézve is.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, megszűnik a koronavírussal kapcsolatos – szakértők szerint eleve a nem minden szükséges információt tartalmazó, tehát hiányos – járványügyi információk napi szolgáltatása. Ezt amúgy a hétvégi adatokról beszámoló közleményben csak „odavetették”, mint alig fontos információt (konkrétan a napi adatokról beszámoló fejezet utolsó mondataként odabiggyesztették), a figyelmet egyáltalán nem hívták fel erre a fontos tényre. A döntés bejelentését és annak okát egyetlen tömör mondattal tudatták: „A kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól heti adatközlés lesz, legközelebb jövő héten közlünk járványadatokat”.

Az is igaz, hogy a pandémia idején már megszokhattuk, fontos információkat furcsa módon osztanak csak meg a nyilvánossággal (ha egyáltalán). Mint ahogy például azt is csak egy az illetékeseknek szóló körlevélben tudatták április közepén, hogy majd 19-étől az Országos Mentőszolgálat nem végezhet Covid-tesztelést (azóta ez így is van). 

A magunk részéről a koronavirus.gov.hu oldalról kigyűjtöttük a napi új fertőzöttek és elhunytak számának alakulását az elmúlt egy hónapban, amiből grafikont is készítettünk. Ebből az látszik, hogy a trendvonal valóban mind a két „kategóriában” lefelé tartó, miközben azért az is megfigyelhető, hogy vannak olyan napok, időszakok, amikor ismét romlik a helyzet. (Megjegyzésént annyit, hogy a normál és a hosszú hétvégeken eddig is összesített adatokat közöltek, mi ezekből kiszámoltuk az érintett pár napra a napi átlagszámot, és azt vettük figyelembe a grafikon készítésekor.) 

És hogy mit szól a szakember ahhoz, hogy ezentúl hetente csak egyszer közlik a koronavírus-adatokat? Falus Ferencet kérdeztük, akitől arra is választ kértünk, vajon nem lesz-e meg ennek a böjtje, nem áll-e fenn annak a veszélye, hogy a lakosság még a mostaninál is kevésbé érzékeli majd a pandémia veszélyét? Emellett arra is kíváncsiak voltunk, mennyire bízhatunk meg egyáltalán ezekben az adatokban, hiszen nincs ingyenes tesztelés, s nagyon kevesen engedik meg maguknak a gyakran majdnem húszezer forintba kerülő PCR-teszt kifizetését, pláne, hogy gyanú felmerülése esetén leginkább egy egész családot le kellene tesztelni, ami viszont további súlyos tízezrekbe kerül. 

„A kormánynak szüksége van különféle veszélyhelyzeti felhatalmazásokra, ezért nem akarja megfelelő mederben tartani a koronavírus-járványt, a lakosság egy része pedig szemmel láthatóan örül ennek” – szögezte le a járványügyi szakember, aki keserűen hozzátette azt is, hogy a pünkösdi és az akkorra szóló szállodafoglalások láthatóan sokkal jobban izgatja őket, mint a lakosság egészségügyi állapota és a hosszú távú következmények.

Sommásan rámutatott: pillanatnyilag az adatszolgáltatás teljesen használhatatlan, nem a valós megbetegedések számát mutatja, csak a kórházban és a lélegeztetőgépen lévőkét. Ez utóbbiak száma gyakorlatilag stagnál, talán kicsit csökken. Ami pedig azt illeti – tette hozzá –, a kórházba kerülők számában korábban előfordult száz alatti napi esetszám, most inkább az 1500-as nagyságrend a jellemző, s valahogyan mégis most szűnik meg a napi adatszolgáltatás. 

Miután nincs ingyenes tesztelés és hozzáférés a tesztekhez, rengetegen csak akkor tesztelik magukat pénzért vásárolt antigén gyorsteszttel, mikor már nagyon muszáj, ráadásul ezek eredménye – még ha pozitív is – nem kerül semmilyen nyilvántartásba. Falus elmondta, hogy az ő ismeretségi körében is van több példa ilyen esetre. Megjegyezte, hogy Ausztriában öt tesztet minden hónapban ingyen kapnak a biztosítottak. A tesztet elvégezve, azt be kell dobni egy erre kijelölt dobozba, a hatóságok pedig sms-ben megküldik az eredményt. 

Nem véletlenül számolnak be arról a háziorvosok idehaza, hogy nagyon sok a beteg, akiknek döntő többsége amúgy 5-14 nap alatt meggyógyul. Ám azt persze nem tudjuk, hogy hány embert sújtanak a Covid hosszú távú szövődményei, például tüdőfibrózis – mutatott rá Falus Ferenc. „Éppen ezért minden áron el kellene kerülni a fertőződés és a továbbfertőzés esélyét” – hívta fel a figyelmet a korábbi országos tiszti főorvos, hangsúlyozva: mivel van védőoltás, s annak a kockázata nagyságrendekkel kisebb, mint a koronavírus-betegségé, ezért mindenkinek ajánlott a védőoltás, majd pedig négyhavonta az emlékeztető oltás felvétele.