A WHO nem azt mondta a kínai vakcináról, mint amit Orbán államtitkára állít

HírKlikk 2021. május 12. 08:08 2021. máj. 12. 08:08

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ugyanis a klinikai vizsgálatokban kevesen vettek részt, ezért csak korlátozottan állnak rendelkezésre biztonságossági adatok a kínai vakcináról.

Mint arról az MTI híre alapján mi is beszámoltunk, Menczer Tamás kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt állította, hogy a WHO kimondta, a kínai Sinopharm-vakcina az időseket is védi. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt is közölte, hogy a WHO kifejezetten ajánlja a vakcina használatát a 60 év felettieknél is. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy az ajánlásban nincs arra utaló adat, hogy a vakcina másképpen hatna az időseknél és a fiataloknál.

Az Egészségügyi Világszervezet azonban nem pontosan ezt közölte – vette észre a hvg.hu.

A WHO szakértői bizottsága értékelésében többek között azt is írja, hogy „a 60 éven felüliek esetében korlátozottan állnak rendelkezésre a biztonságosságról szóló adatok, mivel kevesen vettek részt a klinikai vizsgálatokban".

Megjegyzik, hogy ugyan nagyjából hasonló biztonságossági eredmény várható az idősebb és a fiatalabb korosztály esetében is, azt ajánlják, hogy azok az országok, amelyek úgy döntenek, hogy a 60 éven felülieknek is beadják az oltóanyagot, folyamatosan ellenőrizzék annak biztonságosságát.

Azt is írták, hogy „a vizsgálatok úgy készültek, hogy nem alkalmasak annak kimutatására, hogy a vakcina hatásos a súlyos társbetegségekben szenvedőknél, a várandós nőknél, vagy a 60 évesnél idősebb embereknél".

Forrás: hvg.hu