Adalékok Németh Szilárd főztjéhez

Vasvári G. Pál 2020. augusztus 12. 20:16 2020. aug. 12. 20:16

„Gyengébb idegrendszerűek, baloldali fake news gyártók, rosszindulatú hazudozók kedvéért: a főzéshez a kasztroj alatti körégő szolgáltatja PB-palackból a rezsicsökkentett energiát”. Ezt találta írni legújabb (most őzpörköltes) posztjában a rezsicsöki-felelős. Értelmezzük!

Az ezúttal az őzpörköltről legfeljebb nyálcsorgatva álmodozó állástalanok, hajléktalanok, kisnyugdíjasok és más járdaszigeteken nyaralók idegelését célzó poszt „üzenete” a mennyiségektől megfosztott és nem épp bonyolult receptúrához képest, felettébb összetett. Szedjük tehát értelmezhető ízekre!

Először is, tisztázzuk: a szövegben fellehető ódon és helyi jellegű (tiszántúli, jellemzően debreceni) szó jelentését! A kasztrojnak az ég adta egy világon semmi köze a kasztráláshoz. Magyarán annyit tesz: főzőedény. És ez nem fake news.

Másodszor, tárjuk fel az „üzenet” tényállítását – nevezetesen: „a kasztroj „alatti körégő szolgáltatja PB-palackból a rezsicsökkentett energiát”. Bár a képi illusztráció csupán a nem látható körégőhöz vezető gázcső és a hozzá csatlakozó szerkezet egy részét engedi látni, de eziránt nem táplálunk érdemi kételyeket. Mi több, el is hisszük Németh Szilárd rezsifelélősnek, hogy ott az a körégő a kasztroj alatt, és a cső másik végén még ott az ominózus PB-palack, amiből neki is – mert megérdemli az ő áldásos tevékenysége eredményének hála (tőle) – rezsicsökkentett energia áramlik. Oppardon, maradjunk az általa említett pőre tényeknél, nehogy ez a távolból ellenőrizhetetlen „áramlás” fake news-nak tűnjék, szóval „szolgáltatódik”.

Harmadszor, koncentráljunk a lényegre: „rezsicsökkentett energiát”. Evvel kapcsolatban három észrevételt tehetünk. Egyrészt, hogy a gázár-csökkentés mint intézkedés tényszerűen lezajlott, azaz nem állíthatjuk, hogy fake news lett volna. Másrészt, hogy az „értéke” csakis akkor értelmezhető korrekt módon, ha figyelembe vesszük azt is, hogy mihez képest. Harmadrészt pedig, ha ez épp a rezsicsöki-felelős szájából, az ő posztján hangzik el, akkor természetesen leplezetlen öndicséretnek vehetjük, aminek propagandaértéke köztudomásúlag fordítottan aránylik a penetránsságához.

És végül: előttünk maga a látszólagos rejtély! Ugyan miért is szólíthatta meg az üzenete ledorongoltjait „Rezsiszilárd” úr, a Fidesz főszakácsa így: „Gyengébb idegrendszerűek, baloldali fake news gyártók, rosszindulatú hazudozók kedvéért”? Talán azt gondolta, hogy az eddig elemzett tényállításait kizárólag gyengébb idegzetűek vonhatják kétségbe, erősebb idegzetűek pedig rezzenetlenül tudomásul veszik? Vagy, hogy a baloldali fake news gyártók nem hisznek el mindebből egy árva nyikkot sem, ám a jobboldali fake news gyártók minden szavát szentírásnak tekintik és szorgosan idézik? Esetleg, hogy a rosszindulatú hazudozók aggályoskodnak csupán állításai hitelessége felett, míg a jóindulatú hazudozóknak ilyesmi meg sem fordul a kis buksijukban?

Ugyan már… ne legyetek naivak! Más van emögött. A címzés csupán a fröcsögő ellenségeskedést szítani hivatott hatalmi propagandagépezet boszorkánykonyhájában, a gyűlölet tüzén kifőzött recept szerint készült újabb csoportkép. Épp olyan, mint azok a választási plakátok voltak, amelyeken az ellenzéki jelölteket hol bohóccal, hol meg Soros György társaságában, kerítésvágónak titulált csapszegvágóval a kezükben ábrázolták.

Borítékolhatjuk is, hogy a következő fideszes ellenségkép-óriásplakáton kiket láthatunk majd. Az ellenzékieket, akiket a fideszes propaganda-úthenger eddig is gyengébb idegzetűnek, baloldali fake news gyártónak, rosszindulatú hazudozónak próbált beállítani. Így megy ez. Nem, nem őzpörköltet kaptok Németh Szilárdtól. Választási propagandát. Ellenségképet. Már most kampányol vele. A szemeteken át sulykolja az agyatokba. És akármibe lefogadhatjátok: óriásplakát is lesz majd hozzá. Nyúljával…