Áder elnök nyilatkozott

Dr. Dávid Ferenc       2020. július 14. 14:32 2020. júl. 14. 14:32

Nagy jelentőségű nap 2020. július 13. (hétfő). Ezen a napon adta ki Magyarország köztársasági elnöke idei második (!) – hivatalos – nyilatkozatát. Az elsőre 2020. március 30-án került sor, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elfogadásával összefüggésben. A mostani Áder-közlemény nem „nemzetrengető” üggyel kapcsolatos, most „csupán” a kisadózó vállalkozások adózásának (kata) módosítására vonatkozó új szabályozást érintően szólalt meg a szófukar elnök.

A kihirdetett új szabály lényege, hogy egy kifizető ugyanabban az évben a kisadózó vállalkozásnak 3.000.000 forintot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor a 3.000.000 forint feletti bevételrész után 40 százalékos adót kell fizetni. Az adót – főszabály szerint – a kifizető szerv és nem a vállalkozó fizeti, egyedül a külföldi kifizetőtől származó bevétel után fizeti az adózó a 40 százalékos adót.

Több munkaadói szövetség, szakmai szervezet már a törvény elfogadása előtt jelezte, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által forszírozott változtatás vállalkozás-ellenes, nem segíti a vállalkozói és a munkaviszony körüli ellentmondások megszüntetését és technikai értelemben is hibás. Röviden, tömören: úgy rossz a kezdeményezés és az elfogadott javaslat, ahogy van. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) még időben jelezte, hogy 1.) téves a módosítás iránya, 2.) a normaszöveg nem egyértelmű, 3.) a nem racionális korrekció indokolatlan adóemelkedést indukál. A kormány és a kamara nem törődött a megalapozott szakmai észrevételekkel, így aztán a Parlament „ész nélkül” elfogadta az alapvetően silány minőségű törvényt.

Áder elnök – szokás szerint – ellátta kézjegyével a törvényt, és a kérés ellenére, nem küldte vissza azt az országgyűlésnek megfontolásra. Megszoktuk tőle, hogy nem huzakodik a „főnökséggel”: ami elé kerül, azt általában szó nélkül, szolgai módon aláírja. Most mégis úgy érezte, hogy utólag mondania kell valamit, hiszen több százezer foglalkoztatottnak okoztak kárt a jogalkotók és a mindent elfogadó elnök.

Az elnöki nyilatkozat utolsó mondata érzéketlenségről és hozzá nem értésről árulkodik: „ha valaki mégis úgy gondolná, hogy számára ez az egyszerűsített adónem már nem a legkedvezőbb, akkor számos egyéb adózási mód közül választhat.” Ez azt igazolja, hogy az elnöknek fogalma sincs a kisadózók világáról, így tudatlanságát cinizmussal és fölényeskedéssel próbálja leplezni. A törvényt kihirdette (úgy érzi, hogy neki csak ennyi a felelőssége), ezt követően mindenki úgy szervezze az életét, ahogy tudja.

Elnök Úr! Megértés, szolidaritás és empatikus megnyilvánulás hiányában, megértettük, hogy a köztársaság elnökét nem érdekli a kisvállalkozók és a munkavállalók helyzete. Ezt legalább biztosan tudjuk!