Áder, hol vagy, vajon hova mehettél?

Föld S. Péter 2020. március 20. 07:02 2020. márc. 20. 07:02

Miközben szegény miniszterelnök éjt nappallá téve keccsöl, hogy nekünk, magyaroknak jobb legyen annál, mint amilyen lesz, Áder János eltűnt. Nem tudja senki, hol van az államfő, pedig havi 3 millió forintos fizetésért egy kicsit jobban odatehetné magát.

Nem mintha most tűnt volna el először Áder. Ő valójában folyamatosan nincs jelen Magyarország életében. Persze, nem kell neki mindig nyomulnia, nem az ő dolga, hogy mindenféle piszlicsáré ügyekben megszólaljon. Az államfő feladata mindenki előtt ismert: a nemzet egységének biztosítása. Ezzel pedig nincs gond, még soha nem mondott olyat Áder, hogy neki nem számít a nemzet egysége, magasról tesz rá, csináljatok nélkülem, ha ez nektek annyira fontos.

Tegye fel a kezét, aki hallott ilyet Ádertől!

Na ugye!

Az viszont zsenánt, hogy gyakorlatilag évente csak egyszer látjuk az első számú közjogi méltóságot, amikor a tetszetős megjelenésű Weisz Fanni jeltolmács társaságában újévi köszöntőt mond a televízióban. Ilyenkor pezsgős pohár van Áder kezében, és nyomokban bölcsességeket tartalmazó közhelyekkel traktálja az ő népét. Mely utóbbi aztán igyekszik elraktározni az államfőtől kapott okosságot, hogy egész évben a maga javára hasznosíthassa.

Néha olyankor is látható Áder a nyilvánosságban, amikor valami necces törvényt kellett aláírnia. Volt arra is példa, hogy szabadkozott, például, amikor a médiatörvényt látta el kézjegyével. Nem volt más választása, mondta akkor, szemét lesütve, ezért kellett aláírnia. Jelezte ezzel, hogy neki sem tetszett a média kormány általi megerőszakolása, de hát mit tehetett volna, amikor nem tehetett semmit.

Más időszakokban meg azért nincs velünk Áder János, mert a vizek, a levegő, valamint a Föld jövőjéért aggódik, méghozzá nemzetközi viszonylatban, a miénkénél tágabb horizonton.

Most viszont koronavírus van, és minden korábbinál nagyobb a baj. Számos megbetegedés várható, néhány, remélhetőleg nem nagy számú haláleset, nem mellesleg, esély van arra, hogy a gazdaság összeomlik és nagyon sok embert maga alá temet. Nem sok idő múlva katasztrofális helyzetben lesz az ország. A forint már most történelmi mélyponton, és a számítások szerint akár százezrek is elveszíthetik a munkájukat.

Ebben a helyzetben Áder Jánosnak illene mondani valamit. Nem a szokásos hülye újévi közhelyeket, de legalább annyit, hogy azt hihessük, neki is köze van a mi életünkhöz, és látszólag érdekli, ami Magyarországon történik.