Áder négy embertől megvonta az állampolgárságot, Orbán négy szavazót vesztett

Millei Ilona 2022. január 13. 18:15 2022. jan. 13. 18:15

Áder János államfő - Gulyás Gergely miniszter előterjesztésére - visszavonta három kárpátaljai, és egy tunéziai születésű személy magyar állampolgárságát. Az erről szóló határozat szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben. Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság, civil jogvédő szervezet főmunkatársa szerint ez nem hír, évente tucatnyi ilyen ügy van. Egyébként a magyar állampolgárság értékes, számtalan dolog van hozzá kötve a szavazástól egészen addig, hogy az unión belül szabadon mozoghat valaki. Azt nem tudni, miért vált hírré a közlönyben megjelent határozat, de az biztos, ők négyen már nem szavazhatnak áprilisban.

Miért vonható meg az állampolgárság?

A magyarok, kedvezményesen kérhetik a magyar állampolgárságot. A törvény szerint azt egyetlen egy módon lehet visszavonni, ha egyértelmű, hogy azt a jogszabályok megszegésével szerezte eredetileg az illető. Vagyis ha kiderül róla, hogy nem mondott igazat, és a felmenői sem voltak soha magyar állampolgárok, vagy hamis születési anyakönyvi kivonatot adott be, hazudott, valótlan adatokat, vagy indokokat, nem valós információkat közölt annak idején, amikor kérte a magyar állampolgárságot. Az, hogy konkrétan az egyes esetekben mi az ok, nem derül ki a közlönyből. Az biztos, hogy csak akkor vonható meg a magyar állampolgárság, ha bebizonyosodik, az illető jogszerűtlenül szerezte. Ilyenkor a visszavonást a miniszternek kell javasolnia, és a visszavonás a köztársasági elnököt illeti.

Bűncselekmény elkövetése esetén is visszavonható az állampolgárság?

Nem. A törvény világosan fogalmaz, a 9. paragrafus azt mondja: „A magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.” A törvény azt is kimondja, hogy nincs helye a visszavonásnak a megszerzéstől számított 20 év elteltével. Vagyis, ha valakiről csak 20 év után derül ki, hogy hazudott, akkor már nem lehet vele mit csinálni.

Mennyire gyakori az ilyen visszavonás?

Viszonylag rendszeres, minden évben volt vagy egy tucat, ilyen ügy. Volt ilyen korábban is, és valószínűleg a jövőben is lesz.

Mi annak a jelentősége, hogy valakinek van, vagy nincs magyar állampolgársága?

Számtalan dolog az állampolgársághoz van kötve, a szavazástól, a választhatósági jogtól kezdve az útlevélen át egészen addig, hogy az unión belül szabadon mozoghat valaki. Azok, akiktől most a köztársasági elnök visszavonta a magyar állampolgárságot, ettől kezdve nem magyar állampolgárok, ezek a jogok nem illetik meg őket.

Mi az, ami a magyar állampolgárságban értékes?

Az uniós állampolgárság nyilván értékes, ezért olyanok is megpróbálnak magyar állampolgárságot szerezni, akik egyébként nem lennének rá jogosultak.

Az állampolgárság megvonása örök időkre szól, vagy lehet ellene fellebbezni?

A döntés végleges, de lehet ellene bírósághoz fordulni. Arról azonban fogalmam sincs, hogyan szokott az ilyen ügyekben dönteni a bíróság. Nyilván könnyen eldönthető helyzet, ha valakiről később kiderül, hogy hamis - vagy nem hamis - dokumentumokat csatolt be az állampolgársági kérvényéhez.

Miért kell ezt hírként közzétenni?

A Magyar Közlöny a hivatalos lapja Magyarországnak, ezeket a döntéseket kötelező abban közzétenni. Ez törvényi előírás, azzal válik hatályossá a döntés, hogy ezt a közlönyben kihirdetik.

Én az újságokra, online felületekre gondoltam…

Látom több helyen megjelent.

Ezért szúrt nekem is szemet. Hiszen nem szoktam ilyen hírekkel találkozni…

Igazából nem is értettem, miért kérdezett ez ügyben, ez nem egy hír, nem egy ügy. Ha a négy ember közül valakiről lehetne tudni, hogy valamilyen okból híres ember, vagy botrányhős lenne, akkor megérteném, miért írnak róla. Most csak utólag kiderült négy emberről, hogy hazudott, és jogtalanul kapta meg a magyar állampolgárságát. Ez ilyen értelemben egy rutineljárás, nincsen ebben semmi különös.